Opstelten: verplichte screening wapenbezitters

Nederlandse wapenbezitters worden voortaan gescreend: ze moeten meewerken aan een psychologisch onderzoek. Zo moet worden vastgesteld of er verhoogd risico is dat ze hun wapen zullen misbruiken.

ANP / Lex van Lieshout

Nederlandse wapenbezitters moeten voortaan worden gescreend: ze moeten meewerken aan een psychologisch onderzoek. Zo moet worden vastgesteld of er verhoogd risico is dat ze hun wapen zullen misbruiken.

Dat staat in een wetsvoorstel dat Opstelten vandaag naar de Kamer stuurt. Deze screening geldt ook voor bestaande wapenbezitters.

De maatregelen komen voort uit het debat over het schietdrama in Alphen aan de Rijn in 2011. Schutter Tristan van der V. had ondanks zijn psychische problemen een wapenvergunning en schoot zes mensen en zichzelf dood.

Volgens het wetsvoorstel moet de aanvrager ook drie referenten opgeven, schrijft persdienst Novum. Ook moet het verzoek altijd persoonlijk worden ingediend en moet de aanvrager zelf aanwezig zijn bij de controle van opslagmogelijkheden voor wapens, thuis of in zijn of haar bedrijf. Daarna beslist de korpschef of iemand geschikt is en een wapenvergunning krijgt.

Op Radio 1 zei Opstelten:

“We willen zo’n triest incident als in Alphen aan den Rijn voorkomen. Het schietincident toonde aan dat ook iemand die op legale wijze in het bezit is gekomen van een wapen of munitie door omstandigheden soms toch een risico kan vormen; voor zichzelf en voor anderen.”

    • Mirjam Remie