Oplossing voor megasteden

Steden groeien misschien wel met de grootste snelheid in de geschiedenis van de mensheid. Hoe kunnen stadsplanners omgaan met de toenemende druk op de bestaande infrastructuur in plaatsen zoals Lagos, Hong Kong, Sao Paolo of Mumbai? Dat is de vraag die tientallen kunstenaars, architecten en futuristen in het Museum of Modern Art in New York (Moma) willen beantwoorden met de tentoonstelling Uneven Growth: Tactical Urbanisms for Expanding Megacities.

Rond – de snelst groeiende stad in het rijtje – Hong Kong zouden bijvoorbeeld acht kunstmatige eilanden gebouwd kunnen worden om inwoners weer ruimte te geven. Eenzelfde idee met drijvende huizen en kantoren wordt voorgesteld voor de Nigeriaanse metropool Lagos. De website van het Moma biedt tientallen innovatieve, doelgerichte en rijk geïllustreerde oplossingen voor de problemen die een toenemende wereldbevolking gaan veroorzaken in de toekomst.