Porosjenko: over een paar jaar referendum over NAVO

Oekraïne zal over een paar jaar een referendum organiseren over de vraag of het land NAVO-lid moet worden, zo liet president Petro Porosjenko gisteren weten. Een lidmaatschap op korte termijn zou echter „meer kwaad dan goed” doen.

Hij deed zijn uitspraak gisteren op een persconferentie met de Litouwse president. Volgens Porosjenko kan Oekraïne een referendum organiseren over het NAVO-lidmaatschap als het aan de „eisen” van de alliantie voldoet. Hij noemde echter geen termijn waarop deze vervuld moeten zijn.

Oekraïense toenadering tot de NAVO ligt zeer gevoelig in Moskou. Westerse leiders hebben deze maanden diverse keren laten weten voorlopig geen plannen te hebben Oekraïne op te nemen in het bondgenootschap.

Porosjenko’s uitspraken zijn mogelijk ingegeven door de onderhandelingen over een nieuwe regering, na de verkiezingen vorige maand. De president is al weken in onderhandeling met premier Arsen Jatsenjoek, die een hardere en meer pro-westerse lijn nastreeft dan Porosjenko. Volgens het Russische persbureau Interfax hebben de partijen een akkoord bereikt over de veiligheidsstrategie, en staat in het conceptregeerakkoord dat Oekraïne zijn non-geallieerde status opgeeft en voortaan streeft naar verdere integratie met de NAVO. (NRC)