Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Militairen schuldig aan verduistering in Kunduz

Nederlandse F-16's keren terug na hun laatste operationele vlucht boven Afghanistan. De luchtmachtmissie in Afghanistan zit erop.
Nederlandse F-16's keren terug na hun laatste operationele vlucht boven Afghanistan. De luchtmachtmissie in Afghanistan zit erop. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De drie Nederlandse militairen die vorig jaar augustus door Defensie uit Afghanistan zijn teruggehaald op verdenking van “een mogelijk strafbaar feit”, hebben zich schuldig gemaakt aan “verduistering in vereniging”. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem tegenover NRC Handelsblad.

Het OM wil niet toelichten waar de verduistering uit heeft bestaan. Het drietal heeft in januari van dit jaar “een transactievoorstel” gehad van justitie, een onbekende geldboete, gevorderd door het Centraal Justitieel Incassobureau. Openbaar Ministerie noch incassobureau kan bevestigen of het geld inmiddels is overgemaakt.

Geen strafvervolging, wel strafblad

Met betaling van de boete voorkomen de drie verdere strafvervolging. Wel wordt de geconstateerde overtreding vastgelegd in het strafblad van de betrokkenen.
De drie militairen maakten deel uit van de Nederlandse politietrainingsmissie in het Noord-Afghaanse Kunduz. Zeker twee van hen zijn nog altijd in dienst van defensie, bevestigen bronnen.

Als een militair een strafblad krijgt, kan dat leiden tot direct ontslag, afhankelijk van de zwaarte van het vergrijp. Daarnaast kan een strafblad aanleiding zijn voor het weigeren van de afgifte van, een voor militairen verplichte, Verklaring van geen bezwaar.
Defensie weigert iedere toelichting in deze zaak.