Maastrichtse toga van het jaar klinkt extreem Limburgs

Wie: Françoise Landerloo

Leeftijd: ?

Wat: Advocaat van teruggekeerde jihadist

Waar: ÉénVandaag, 18 november

Ook internationale media doken natuurlijk meteen bovenop het verhaal van een Maastrichtse moeder, die gehuld in een niqaab haar dochter uit de Islamitische Staat had weten weg te halen. ÉénVandaag had deze zomer al moeder Monique geïnterviewd over dochter Aïcha, die zomaar pardoes naar Syrië vertrokken was. Nu trad in hetzelfde programma vooral de advocaat van het 19-jarige meisje op, Françoise Landerloo.

Het verhaal kreeg vooralsnog weinig kans om breed uitgemeten te worden. De voormalige jihadbruid zit voorlopig vast voor verhoor in Maastricht en er mag niet over de zaak gesproken worden, zolang het onderzoek loopt. Wel liet het OM weten dat bij hun weten de moeder helemaal niet in Syrië geweest was. Dat maakte de advocaat boos, maar verder mocht ze niets zeggen.

Het welles-nietes-spel zal ongetwijfeld in een later stadium in volle heftigheid losbarsten. Opvallende figuur is daarbij mr. Landerloo, die tot nu toe slechts een keer eerder op de landelijke televisie te zien was, in 2010 in Nieuwsuur, als raadsvrouw van een van corruptie verdachte Heerlense gemeenteambtenaar. Wel riep de Limburgse misdaadverslaggever van De Telegraaf de blonde advocaat op zijn blog uit tot „Limburgs beste toga 2013”. Dat had ze onder meer te danken aan de vrijspraak van een medeplichtige aan de buiten de eigen provincie weinig bekende zuurmoorden, tegen wie achttien jaar geëist was voor het oplossen van lijken in vaten zoutzuur. Ook verdedigde ze een moeder uit Geleen die drie babylijkjes zou hebben verstopt.

Al twaalf jaar is Landerloo actief in Maastricht, waar ze ook rechten studeerde en nu werkt bij Weening Strafrechtadvocaten. Wat vooral in het oog en oor springt, is haar zware Maastrichtse tongval. Het is voor een westerling zelfs vrij moeilijk te verstaan wat ze zegt. Heel interessant, omdat ik geen enkele andere strafpleiter van niveau ken die dialect spreekt, hoewel het voor Limburgers juist zal klinken als een aanpassing. In Flikken Maastricht is zelfs een zachte g al verboden. Maar als de toga van 2013 het wel mag, dan is gezag dus kennelijk niet meer exclusief voorbehouden aan sprekers van het ABN.

    • Hans Beerekamp