‘Maak aparte wet voor omgaan met digitale data’

Coalitiepartij PvdA wil dat er een algemene Datawet komt, waarin vastgelegd wordt hoe Nederland omgaat met alle soorten digitale gegevens. De PvdA zou dat vanmiddag voorstellen bij de behandeling van begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De regelgeving blijft achter bij de snelle technologische ontwikkelingen, ziet Tweede Kamerlid Jeroen Recourt van de PvdA. „Burgers en bedrijven hebben duidelijkheid nodig over wat met er hun enorme hoeveelheid persoonlijke gegevens gebeurt”, zegt hij. Recourt vraagt vanmiddag of verantwoordelijk minister Opstelten met zo’n wet wil komen. Hij noemt als andere voorbeelden van zulke omvattende wetten de Gaswet en de Waterwet.

Zo’n Datawet zou onder meer de privacy van burgers beter moeten regelen, bijvoorbeeld het recht om ‘vergeten te worden’: burgers moeten hun persoonlijke gegevens van het internet kunnen verwijderen. Ook moet de wet beter verankeren dat internetproviders alle data op gelijke manier blijven behandelen en die ongefilterd doorgeven aan hun klanten.

Het internationale bedrijfsleven zit volgens Recourt ook op zo’n wet te wachten. Nu al vestigen grote internetbedrijven als Google hun datacenters in Nederland. Goede wetgeving biedt volgens hem „nog meer grote kansen voor economische groei en dan kan Nederland de status van digitale mainport verder uitbouwen”.