Kijken: hoogleraar biecht gimmick met schaduwelite van Nederland op

De lijst met ‘de schaduwelite’ van Nederland van hoogleraar Ewald Engelen is een “gimmick”, geeft Engelen zelf vanavond toe in het tv-programma Altijd Wat van KRO-NCRV. Bekijk het fragment alvast hier.

Foto screenshot fragment Altijd Wat

De lijst met ‘de schaduwelite’ van Nederland van hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen is een “gimmick”. Dat biecht de auteur van het gelijknamige boek vanavond op in het tv-programma Altijd Wat van KRO-NCRV. Bekijk hier alvast het betreffende fragment.

Het volledige item wordt vanavond om 20.25 uur uitgezonden op NPO2.

‘Aantrekkelijk’

De uitgever heeft het idee van een lijst bedacht om het boek “aantrekkelijk” te maken, zegt Engelen. “Je moet een boek van 240 pagina’s nou eenmaal aantrekkelijk maken.” De schaduwelite zou schuld dragen aan de crisis en er niets van geleerd hebben. Op de lijst van twee pagina’s staan onder meer premier Rutte, Klaas Knot (DNB), Arnoud Boot (UvA) en Ger Hukker (NVM).

Eerder verdedigde Engelen zijn lijst, onder andere tijdens een debat (zie hierboven) en in Het Parool. Nu zegt de hoogleraar spijt te hebben van de namenlijst die in het boek is opgenomen van de personen die tot de schaduwelite zouden horen, maar niet van het boek. Uitgeverij Amsterdam University Press wilde vanochtend niet reageren, Engelen was onbereikbaar.

    • Sam de Voogt