Junckers investeringsfonds: EU voor 21 miljard garant

Juncker tijdens een persconferentie in Brussel. Foto EPA/Olivier Hoslet

Europa stagneert en moet weer gaan investeren. Om particuliere investeerders daartoe te verleiden presenteert Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, morgen een nieuw Europees investeringsfonds. De inhoud van zijn plannen is vanavond echter al bekendgemaakt, meldt persbureau Novum. Bijvoorbeeld: de EU stelt zich voor 21 miljard euro garant.

Het investeringsfonds moet medio volgend jaar zijn opgetuigd en een omvang krijgen van 315 miljard euro, verspreid over drie jaar. Het bedrag moet voor het overgrote deel bestaan uit geld van investeerders. Die 315 miljard euro is dan ook een streefbedrag. Om de investeerders zover te krijgen stelt de EU zich garant voor 21 miljard euro, zegt onze correspondent Stéphane Alonso.

“Van die 21 miljard euro is 16 miljard afkomstig uit EU-begroting. De resterende 5 miljard komt van de Europese Investeringsbank. De Europese Commissie wil er ten eerste voor zorgen dat het midden- en kleinbedrijf weer geld kan gaan lenen. Belangrijker nog: het geld moet investeringen mogelijk maken in grote projecten met Europees strategisch belang. Dat houdt in: projecten op het gebied van energie, telecommunicatie, transportinfrastructuur.”

Onafhankelijk comité

Het is dus geen nieuw geld, en bedoeld voor grote projecten. De pot wordt verdeeld door een onafhankelijk comité. Juncker wilde zelf kunnen sturen in de projectselectie, maar dat ligt gevoelig, schreef Alonso vorige week (€).

Een voorbeeld: Spanje en Portugal kunnen niet van hun overschot aan zonne-energie af, omdat een cruciale energieverbinding met Frankrijk ontbreekt. Parijs houdt dat af, het wil nationale energiebedrijven beschermen. Maar in Brussel staat energie-efficiëntie hoog op de agenda: de afhankelijkheid van Russisch gas knelt als nooit tevoren. Het gezonde verstand zegt: bouw die extra lijn. Maar de politieke realiteit is weerbarstiger. En de Commissie zit daartussen.

Het onafhankelijke comité moet zich in zijn overwegingen wel baseren op de prioriteiten die Juncker eerder dit jaar bij het aantreden van zijn Commissie heeft gesteld. Het voorstel van de Luxemburgse oud-premier zal volgende maand hoog op de agenda staan van de EU-top van regeringsleiders. Het is Junckers eerste grote initiatief en ook meteen een lakmoesproef, aldus Alonso.

Kan Juncker optimisme terugbrengen in Europa? Aan enthousiasme geen gebrek. Lidstaten mochten afgelopen week lijstjes inleveren van projecten voor de ‘New Deal’. Die lijstjes zijn heel lang geworden: vanuit België kwamen 28 projecten die in totaal goed zijn voor maar liefst 23,8 miljard euro. Het laat zien hoe wanhopig lidstaten op zoek zijn naar geld en hoezeer investeerders het laten afweten.

    • Laura Klompenhouwer