Jack zien we niet meer, maar verder blijft ‘t de Champions League

De NOS zal de Champions League niet meer uitzenden, werd gisteren bekend. Een bezuinigingsmaatregel, want zo’n dure hobby past niet meer bij de NPO.

De voorbeschouwingen op Champions League-wedstrijden zijn nu nog regelmatig van Jack van Gelder (rechts), zoals hier bij PSV-AC Milan, in 2013. Maar de publieke omroep verliest het toernooi. Foto ANP
De voorbeschouwingen op Champions League-wedstrijden zijn nu nog regelmatig van Jack van Gelder (rechts), zoals hier bij PSV-AC Milan, in 2013. Maar de publieke omroep verliest het toernooi. Foto ANP

Een lange bal. Paniek bij de verdedigers van Borussia Dortmund. Plots valt de bal voor de voeten van Arjen Robben. De Nederlander in dienst van Bayern München danst door de verdediging. Hij passeert twee verdedigers, omzeilt de keeper en scoort. Zijn goal (2-1) bezorgde Bayern op 25 mei vorig jaar de overwinning in de Champions League.

Ruim 2,8 miljoen mensen zagen de finale van de Europese clubcompetitie. Het was de best bekeken uitzending van 2013 op het huidige NPO 3. En ook dit jaar is het de Champions League die de kijkcijfers van het kwakkelende derde net op niveau houdt. Van de 25 best bekeken uitzendingen op de zender zijn twintig wedstrijden van de Champions League. Alleen de kwalificatiewedstrijden van Oranje voor het EK worden beter bekeken.

Maar daar komt een einde aan, werd gisteren bekend. Na 23 jaar raakt de publieke omroep de uitzendrechten voor de Champions League kwijt. De NOS zond de voormalige Europa Cup I uit sinds de start van het toernooi in 1992. Directeur Jan de Jong van de NOS maakte gisteren bekend dat hij geen bod heeft uitgebracht op de rechten voor 2015-2018. RTL heeft wel een bod gedaan bij de Europese voetbalbond UEFA, zegt een woordvoerder van de omroep gisteren. Ook SBS zou belangstelling hebben.

Dat de NOS de uitzendrechten zou verliezen werd al verwacht. De directie van de NOS heeft altijd gezegd dat het óf de samenvattingen van de eredivisie óf de Champions League kon betalen. Net als de andere omroepen wordt de NOS getroffen door bezuinigingen en probeert het die zoveel mogelijk op te vangen door te snijden in sportrechten. Nu de NOS de samenvattingen voor de eredivisie heeft binnengehaald – voor 70 tot 75 miljoen euro voor drie jaar, aldus Tweede Kamerlid Ton Elias (VVD) gisteren in de Kamer – heeft de NOS geen geld meer voor de Europese wedstrijden. Volgens bronnen betaalde de publieke omroep daarvoor 10 miljoen per jaar. In Hilversum klonken geluiden dat de NOS toch zou bieden op de Champions League. Maar dat gaat dus niet door.

De NOS is „gedwongen prioriteiten te stellen en keuzes te maken”, zei Jan de Jong gisteren. „De NOS vindt het daarbij van het grootste belang om de nieuwsvoorziening te ontzien en binnen het sportbudget geen geld weg te halen bij de verslaggeving van andere sporten dan voetbal; juist omdat commerciële omroepen daar weinig tot geen aandacht aan besteden.”

De eredivisie past wél bij de NPO

Daarbij speelt nog iets anders. De Champions League wordt in Hilversum en Den Haag gezien als een zeer commercieel toernooi dat niet past bij de aangescherpte taakopdracht van de publieke omroep. Die mag vanaf 1 januari 2016 alleen nog informatie, educatie en cultuur uitzenden. Dat betekent minder groots amusement, sport en human interest. De samenvattingen van de eredivisie passen daarbij, de Champions League niet.

De Jong heeft altijd ontkend dat de UEFA de Champions League tot een „commercieel gedrocht” heeft gemaakt. Het strak georganiseerde toernooi laat de NOS alle journalistieke vrijheid, reageerde hij eind vorig jaar op kritiek dat de NOS sommige wedstrijden niet (volledig) zou mogen uitzenden.

Sommige voetbalkenners stellen dat de eredivisie uitgebreidere commerciële eisen stelt aan de manier waarop het voetbal in beeld wordt gebracht. Kamerlid Elias (VVD) zei gisteren dat hij vermoedt dat er een geheime overeenkomst bestaat tussen de NOS en de eredivisie over uitgebreide commerciële mogelijkheden op de publieke zenders. Elias wil dat staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) dat gaat onderzoeken.

RTL kan het net zo goed, vindt RTL

Maar de kijker merkt er vanaf 2015 waarschijnlijk weinig van. Hij of zij ziet niet meer Jack van Gelder en Tom Egbers de wedstrijden inleiden, maar, vermoedelijk, Wilfred Genee en Johan Derksen. Wel dreigt NPO 3 verder te marginaliseren. Volgens De Jong zorgt het voetbal dat het bereik van NPO 3 onder jongeren met vele procenten stijgt.

Het verlies van de NOS betekent nu kansen voor de commerciële omroepen. RTL Nederland heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het graag Europees voetbal uitzendt. Vijf jaar terug vond RTL-topman Bert Habets het toernooi al niet op zijn plaats bij de publieke omroep: „Publiek geld vloeit naar een rijke rechtenorganisatie in Zwitserland en binding met de samenleving is er nauwelijks. Wij kunnen dat net zo goed als de NOS.”

    • Jan Benjamin