Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

ING schrapt 1700 voltijdbanen en 1075 tijdelijke banen

ANP / Remko de Waal

ING schrapt de komende drie jaar 1700 voltijdbanen. Daarbij worden 1075 voltijdbanen geschrapt die worden vervuld door externe inhuur. Het financiële concern wil verder gaan met digitalisering van bankactiviteiten.

Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. Er zullen voornamelijk banen verdwijnen in het hoofdkantoor van de consumentenbank, op administratieve afdelingen, in callcenters en op IT-afdelingen. Hiervoor wordt in het vierde kwartaal van 2014 een voorziening voor belastingen van ongeveer 320 miljoen geboekt.

De maatregelen moeten de komende jaren leiden tot “een vermindering van arbeidsplaatsen en aanzienlijke kostenbesparingen”. Bestuursvoorzitter Ralph Hamers:

“Helaas zal deze efficiëntere werkwijze een impact hebben op veel van onze collega’s.”

ING trekt 200 miljoen uit om het IT-systeem te versimpelen en te automatiseren. De ingreep moet volgens de bank leiden tot een jaarlijkse besparing van 270 miljoen euro vanaf 2018.

Bij ING Nederland werken 16 duizend mensen. De financiële instelling, met 8,1 miljoen particuliere klanten en 600.000 zakelijke klanten, boekte vorig jaar een nettowinst van zo’n 3,2 miljard euro; een stijging van 22 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Al duizenden mensen weg bij ING door afslanking

Sinds het uitbreken van de kredietcrisis hebben duizenden medewerkers de bank/verzekeraar vrijwillig of gedwongen verlaten. De Europese Commissie dwong een enorme reorganisatie af, omdat de staatssteun van tien miljard euro (plus andere garanties) die ING aan het begint van de crisis kreeg, de mark niet te veel mocht verstoren. Het was de grootste hervorming bij een financiële instelling in Nederland ooit.

Vakbonden geschokt door reorganisatie ING

Vakbond De Unie is geschokt over het verlies van ruim 2700 banen bij ING. Ook CNV zei onaangenaam verrast te zijn.
De Unie begrijpt dat het steeds meer via internet of mobiel bankieren gevolgen heeft voor de werkgelegenheid bij ING.

“Maar de aantallen die nu gepresenteerd worden, zijn schokkend.”

Volgens CNV is de reorganisatie onverwachts in een stroomversnelling gekomen, omdat drie jaar geleden is afgesproken dat ING meer stapsgewijs naar een nieuwe organisatie moest toegroeien.

Die afspraak komt nu in een wrang daglicht te staan.”

Lees ook: ‘Te huur: hol van de leeuw over het vertrek uit het hoofdkantoor aan de Zuidas’.