1.300 kilo vuurwerk onder woning

Het vuurwerkseizoen is een maandje onderweg en de politie heeft al duizenden kilo’s illegaal vuurwerk in beslag genomen. Gisteren maakte de Amsterdamse politie bekend dat zij 1.300 kilogram vuurwerk heeft aangetroffen in een opslagplaats onder woningen. Het blijkt te gaan om een opslagplaats annex fietsenstalling in de Jan Pieter Heijestraat, een drukbezochte winkelstraat in Amsterdam-West. Het vuurwerk lag „in tientallen dozen gewoon in de hoek van de opslag”, aldus een woordvoerder van de Amsterdamse politie. Na een melding via Meld Misdaad Anoniem vond de politie vorige week de voorraad. Een 65-jarige man is daarbij aangehouden en gehoord. Hij is intussen vrijgelaten maar blijft verdacht, volgens de politie. Om wat voor vuurwerk het gaat, wordt nog onderzocht. Op sommige dozen stond volgens de politiewoordvoerder ‘niet voor particulier gebruik’, wat zou duiden op professioneel en dus zwaar vuurwerk. Hij zegt erbij dat een brand in de opslagplaats „tot een ramp in de woonwijk had kunnen leiden”. „Wetgeving in Nederland schrijft voor dat als dergelijk zwaar vuurwerk legaal zou mogen worden opgeslagen er een veilige afstand van 400 meter zou moeten gelden vanaf de opslagplaats van het vuurwerk tot aan een woning”, aldus de website van de politie. Met 1.300 kilo is deze vondst in Amsterdam niet eens de grootste dit jaar. In Castricum werd eind vorige maand een man aangehouden die rondreed met 43 kilo vuurwerk in zijn bestelbusje. Nader onderzoek bracht aan het licht dat de man in verschillende loodsen in Castricum zo’n 1.700 kilogram vuurwerk had opgeslagen.

    • NRC