‘Ik een Emmy? Ik snap er niks van’

Vannacht won actrice Bianca Krijgsman de belangrijkste internationale tv-prijs voor haar rol in De Nieuwe Wereld. Ze had geen speech voorbereid.

None
Foto AFP

Voor haar rol in De Nieuwe Wereld auditeerde Bianca Krijgsman in een sportjasje en op Crocs. Nu staat ze in een galajurk met een International Emmy Award in haar handen in het Hilton Hotel in New York. „Ik snap er niks van, ik ging niet winnen”, zegt ze. „Die anderen waren zó goed.”

In een geïmproviseerde speech bedankt Krijgsman in de zaal vol aanwezigen (onder andere Mad Men-bedenker Matthew Weiner, Zuid-Amerikaanse telenovela sterren, rapper 50 Cent en Orange Is The New Black-actrice Laverne Cox) naast familie en collega’s ook de figuranten uit De Nieuwe Wereld: asielzoekers die zichzelf speelden. De International Emmy Awards zijn de belangrijkste prijzen voor internationale tv-producties.

Waar Krijgsman (1968) bij het grote publiek vooral bekend is door komische rollen in Plien & Bianca en Koefnoen, is De Nieuwe Wereld een dramafilm, over Mirte, een verbitterde schoonmaakster in een asielzoekerscentrum. „Ineens moest ik kleiner acteren, zonder de pruiken, de kostuums, en de druk om het publiek te laten lachen”, zegt Krijgsman.

Toch zit er – ondanks thema’s als uitgewezen asielzoekers en zelfmoord– een komische noot in De Nieuwe Wereld. Krijgsman krijgt de zaal vol aanwezige journalisten aan het lachen als de trailer van de film wordt vertoond, door de motoriek en eigenaardigheden die ze aan personage Mirte geeft.

In de lente van 2013 werd de film, geregisseerd door Jaap van Heusden en geproduceerd door IJwater Films, op de NPO uitgezonden. De film werd in het begin van dat jaar gemaakt voor zo’n 800.000 euro en passeerde drie voorrondes, voordat Krijgsman genomineerd werd.

Is het winnen van de prijs, waar geen geldbedrag aan verbonden zit, het begin van een internationale carrière? „Ik zou nog graag in een kostuumdrama willen spelen – die worden in Nederland maar weinig opgenomen”, zegt Krijgsman. Actrice Maryam Hassouni, die in 2005 als laatste Nederlandse actrice de prijs won, speelde een aantal jaar later in de internationale productie Flowers of Kirkuk.

Na afloop praten producent Marc Bary en Krijgsman verder, en maken ze een praatje met Little Britain-komiek en presentator van de avond Matt Lucas. Bary laat een filmpje op zijn telefoon zien, zojuist gemaakt. Krijgsman wordt vanuit de galazaal naar de perszaal geëscorteerd, via de spoelkeukens van het Hilton, in haar Claes Iversen-jurk. Triomfantelijk houdt ze haar beeldje omhoog. De pauzerende kelners beginnen te juichen en te klappen.

    • Jonas Kooyman