Museum in Bern accepteert erfenis

foto reuters

Na een half jaar bedenktijd heeft Kunstmuseum Bern de erfenis geaccepteerd van de op 6 mei overleden Cornelius Gurlitt, de zoon van een bekende kunsthandelaar die werk verrichte voor Hitler. Dat heeft Christoph Schäublin van het Kunstmuseum Bern gisteren bekendgemaakt op een persconferentie, georganiseerd door het museum, de Duitse bondsregering en de deelstaat Beieren. De erfenis bestaat, behalve uit onroerend goed (een huis en een appartement), uit zo’n 1.500 kunstwerken waarvan een deel tijdens het nazibewind is geroofd, in beslaggenomen of onder druk gekocht van veelal joodse families. Op de persconferentie werd ook bekendgemaakt dat Duitsland het onderzoek naar de herkomst van de kunst in de collectie zal voortzetten. Ook zal Duitsland de kosten op zich nemen van eventuele rechtszaken die slachtoffers van het Derde Rijk, of hun nazaten, zullen aanspannen tegen het museum, indien de herkomstdeskundigen niet de conclusies trekken die zij rechtvaardig achten.

    • NRC