‘Gegevens basisschoolleerlingen doorgespeeld aan uitgevers’

Bedrijven krijgen in grote hoeveelheden gegevens van jonge kinderen doorgespeeld. Ontwikkelaars van lesprogramma’s op de computer krijgen die gegevens via basisscholen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Een kind met een rugzakje op weg naar school.
Een kind met een rugzakje op weg naar school. Foto ANP/Koen Suyk

Bedrijven krijgen in grote hoeveelheden gegevens van jonge kinderen doorgespeeld. Ontwikkelaars van lesprogramma’s op de computer krijgen die gegevens via basisscholen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Volgens experts overtreden scholen en uitgeverijen met deze praktijk de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

De bedrijven volgen dagelijks via de programma’s die zij maken de prestaties van leerlingen binnen hun digitale leeromgeving. Die staan met naam en toenaam geregistreerd. Zo zouden bijna alle basisscholen de persoonsgegevens van kinderen verstrekken aan een stichting van de uitgevers Malmberg, Zwijsen, ThiemeMeulenhoff en Noordhoff. Dat gebeurt via de server van de stichting Basispoort waarin de uitgevers verenigd zijn.

‘Verkopen aan Jan en alleman’

De PO-raad, die opkomt voor de belangen van schoolbesturen in het basisonderwijs, zegt dat “scholen niet gelukkig zijn met de grootschalige verstrekking van gegevens, maar dat ze wel toestemming hebben gegeven”. Als de scholen niet meewerken zouden allerlei reken- en taaltoetsen wegvallen.

“Het alternatief was dat de leerlingen niet meer konden werken”, zegt bijvoorbeeld een ICT-coördinator van zes scholen in Nijkerk tegenover RTL. Een ander probleem is dat uitgeverijen de gegevens van kinderen vervolgens gewoon kunnen doorverkopen, zegt hoogleraar computerveiligheid Bart Jacobs.

“Uitgeverijen hebben maar heel beperkte privacyverklaringen op hun website staan over wat ze met die gegevens doen. Volgens die verklaring kunnen ze het aan Jan en alleman verkopen. Ik begrijp dat ze zeggen dat ze dat niet zullen doen, maar deze gegevens zijn geld waard.”