Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Frankrijk schort levering oorlogsschip aan Rusland op

Het schip Vladivostok in de haven van Saint-Nazaire in het westen van Frankrijk.
Het schip Vladivostok in de haven van Saint-Nazaire in het westen van Frankrijk. Foto AP/Leatitia Notarianni

Frankrijk heeft besloten de levering van een oorlogsschip aan Rusland uit te stellen. Het kantoor van president Hollande noemde de ‘huidige situatie’ in Oost-Oekraïne als reden om de levering op te schorten.

De levering was al controversieel, want aan de ene kant is het de grootste wapenlevering van een NAVO-land aan Rusland ooit, terwijl aan de andere kant de relatie tussen de NAVO en Rusland sterk is verslechterd sinds separatisten in Oost-Oekraïne een burgeroorlog startten. De onderlinge verhoudingen werden nog slechter na de ramp met MH17.

De Russische viceminister van Defensie Joeri Borisov heeft aangegeven dat Rusland vooralsnog geen claim tegen Frankrijk indient. Wel verwacht Rusland dat de levering alsnog voltooid gaat worden.

1,2 miljard euro

Andere landen schortten al eerder leveringen aan Rusland op - en de Europese Unie stelde sancties in - maar Frankrijk weigerde ondanks grote druk van andere landen tot nu toe het contract met Rusland over het schip te verscheuren. Het schip, genaamd de Vladivostok, is een helikopterschip dat onderdeel is van een contract ter waarde van 1,2 miljard euro.