Eeuwige wijsneus met gekwetst moederhart

Kordaat en nooit bang. Misdaadverslaggever Dicte steekt in Deense crimeserie haar neus in smerige zaakjes.

We kennen haar al een tijdje. Dicte (Benedicte) Svendsen, de kordate, hip geklede misdaadverslaggever die wel wat kan hebben. Haar neus steekt ze werkelijk overal in, iets wat John Wagner, de politie-inspecteur van de Deense kustplaats Aarhus, niet kan waarderen.

In het eerste seizoen van Dicte keert hoofdrolspeelster Iben Hjejle (Chéri, High Fidelity en Mifune’s Last Song), als gescheiden moeder met haar dochter Rosa terug naar haar geboortestad Aarhus. Daar vindt ze werk bij een lokale krant en wordt meteen geconfronteerd met een reeks nare zaken. De misdaden die ze verslaat, liegen er niet om: een vermoorde jonge vrouw met een keizersnede, een lijk met uitgestoken ogen, een dode baby drijvend in een badkuip in de rivier. Zoveel narigheid in een onschuldige havenstad, je zou bijna denken dat je je leven in Denemarken niet zeker bent.

Toch zit er nog wel een extra laag in deze crimeserie, waarvan het eerste seizoen deze zomer werd uitgezonden tijdens de KRO Detectivemaand. Dicte, zelf kind van Jehova’s Getuigen, moest op 16-jarige leeftijd haar pasgeboren zoontje afstaan. Haar terugkeer naar Aarhus confronteert haar met dat pijnlijke verleden, maar het verklaart ook waarom ze nooit opgeeft met speuren. Ja, zoals we dat wel vaker kennen van ware helden: trauma’s uit het verleden zorgen voor vechtlust. Aan het einde van het eerste seizoen komt Dicte in contact met die verloren zoon. Maar het heeft weinig effect op haar gedrag: haar bemoeizucht gaat onverminderd voort in het tweede seizoen. Een gewoonte die ze niet meer kan afleren.

    • Rosan Hollak