Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Een pak slaag voor de Hells Angels-baas

Wie de Hells Angels leidt? Dat bepalen grote jongens uit de Amsterdamse onderwereld, bleek gisteren in de rechtbank.

Willem Holleeder (links) verlaat in gezelschap van zijn advocaat de rechtbank in Haarlem na de zitting van gisteren.
Willem Holleeder (links) verlaat in gezelschap van zijn advocaat de rechtbank in Haarlem na de zitting van gisteren. Foto ANP

Danny, Dick en Willem. Schouder aan schouder zitten ze voor de Haarlemse rechtbank, op gepaste afstand van het verdachtenbankje en de bijbehorende microfoons. Beroepscrimineel Danny K., sportschoolhouder Dick V. en Willem Holleeder – ze kijken strak voor zich uit, de armen over elkaar.

Het trio wordt onder andere verdacht van afpersing van een voorman van de Hells Angels. Conclusie na een dagje luisteren naar Danny, Dick en Willem bij de rechtbank? Grote jongens uit de onderwereld controleren motorbendes. Willem Holleeder is een van hen. En, voor wat het waard is, hij is niet de baas. Dat is Danny K.

Vorige week vertelde Dick V. aan de rechtbank hoe hij Holleeder in het najaar van 2012 een gebroken kaak sloeg op een terras in Amsterdam. Goed voor de marketing van z’n sportschool, grapte hij. Dick V. sloeg in opdracht van Danny K., door justitie ook verdacht van drugshandel en witwassen. Deze Danny zou volgens Dick V. precies hebben geweten waar Holleeder mee bezig was. Dick zelf had geen idee, zei hij voor de rechtbank.

Het raadsel rond Danny, Dick en Willem werd gisteren nog groter. Tijdens de zitting bleek dat ze vanaf begin 2013 vaak met elkaar optrokken. Nog geen drie maanden nadat de kaak van Holleeder in het ziekenhuis was gezet, begonnen de drie een eigen motorclub: No Surrender Amsterdam.

In diezelfde periode heeft het trio volgens het Openbaar Ministerie Hells Angel Theo Huisman bedreigd en afgeperst. Dat zou blijken uit afgeluisterde gesprekken die gisteren tijdens de zitting werden afgespeeld. Wie de slechte kwaliteit voor lief nam, kreeg een staaltje onderwereldpolitiek te horen. Huisman werd wekenlang bewerkt. Hij moest betalen. Hij moest stoppen met liegen. Hij moest, hij moest. In maart vorig jaar kreeg Huisman, toen nog baas van de gevreesde Amsterdamse Hells Angels, slaag van Dick V. Danny K. was in de buurt. Hij vertelde later aan vrienden hoe Dick losging op Huisman. V. vertelde anderen weer dat „zijn onderarm trilde” toen hij Huisman op zijn hoofd raakte. Die moest daarna gaan betalen. Holleeder: „Je moet er effe druk op zetten. Gewoon beginnen met twee meier in de maand.”

Waar ging dit over? Het trio verdachten gaf geen antwoord. Dick V. vertelde nog wel dat hij Theo Huisman had geslagen omdat die had gelogen. „Daarom heb ik hem een corrigerende tik gegeven.” Maar waarover Huisman had gelogen, wilde Dick V. niet vertellen. Danny K. en Holleeder deden er ook het zwijgen toe.

Bad standing

De politie kreeg van criminele informanten te horen dat Huisman zelf criminelen zou hebben afgeperst of daarvan zou hebben geprofiteerd. Andere Hells Angels zouden dat niet geweten hebben. Maar bewijs ontbreekt. Wat wel een feit is: Huisman werd de club uitgegooid, met wat in bikers-jargon bad standing heet. Dat was in mei 2013.

In die periode wilden Danny, Dick en Willem een illustere voorganger van Huisman in ere herstellen. Het ging om ‘Big’ Willem van Boxtel, oprichter van de Hells Angels Amsterdam, die in 2004 eveneens met bad standing uit de club werd gezet. Bij die degradatie speelde Holleeder een rol. Die beslissing zou nu ongedaan moeten worden gemaakt, zo viel gisteren op te maken uit de opnames van het OM. In een sjiek hotel in Hilversum vat Danny K. het kort voor Holleeder samen: „Luister pik, wij bepalen wat er gebeurt.”

Vlak voordat het trio in mei 2013 wordt aangehouden, hebben ze No Surrender alweer verlaten. „Ze pasten toch niet zo bij de club”, vertelde No Surrender-president Klaas Otto aan weekblad Panorama. En wie werd de nieuwe baas van No Surrender in Amsterdam? Juist: Willem van Boxtel.

Na hun aanhouding uitte Klaas Otto zich minder omzichtig over de drie. Hij noemde Dick V. en Willem Holleeder „jaknikkers” in dienst van Danny K. En Otto onthulde nog iets – opnieuw in Panorama – dat veelzeggend is in het licht van de afpersingszaak rond Huisman. „Dick, Danny en Willem spelen al jarenlang de baas bij de Hells Angels. Ze doen of het clubhuis van hen is.”