Een heus horloge, maar wel één voor de echte nerd

Eén prijs heeft-ie bij voorbaat al gewonnen: de LG G Watch R (269 euro) is de meest horlogerige smartwatch van het jaar. Je ziet amper dat er een computer om je pols hangt, en geen stoere duikersklok.

De G Watch R ziet er beter dan het vorige horloge van LG dat deze zomer te koop was. Dat geeft aan hoe pril en de smartwatchmarkt is; er komen om de haverklap nieuwe modellen met nieuwe software uit. Dat is een waarschuwing.

De specificaties van de LG: rond 1,3 inch scherm met 320 x 320 pixels, 1,2 GHz processor. Er zit een bewegingsmeter en een hartslagmeter in – laat je die aanstaan dan is de batterij snel leeg (normaal gebruik: 2 dagen). Het oled-scherm is goed afleesbaar in daglicht. Het horloge heeft 4 gigabyte geheugen, zodat je muziek kunt luisteren via een bluetooth koptelefoon. Handig als je wil joggen zonder telefoon – maar helaas ging dat feest niet door. Ik had mijn handen namelijk vol aan

Android Wear, het besturingssysteem waarop de LG draait.

Android Wear werkt samen met elke Android telefoon, maar het is nog niet af. Veel meldingen op het horloge zijn niet ontworpen voor ronde schermen. Zeg ‘OK Google’ en je kunt opdrachten dicteren. Maar meestal moet je toch je telefoon erbij pakken – daarvoor koop je geen smartwatch. Het valt ook niet mee om Android Wear aan je smaak aan te passen. Ik zat een uur te pielen voordat ik met mijn horloge niet alleen het volume kon veranderen, maar ook liedjes mocht wisselen in Spotify. Daar bleek een externe app voor nodig, Music Boss à 1,39 euro. Die installeer je in de Android Wear-app op de telefoon. Het gepruts deed me denken aan de avonden dat ik op jacht moest naar de juiste drivers om een geluidskaart in Windows 95 aan de praat te krijgen.

Android Wear bedien je met een gebarentaal waarin je van boven naar beneden veegt of het horloge met je handpalm afdekt. Intuïtief? Nee. Ik verlangde naar mijn anderhalf jaar oude Pebble met zwartwit-scherm en knoppen die je blindelings kunt indrukken. Minder horlogerig, wel makkelijker.

3

    • Marc Hijink