Drie jihad-aanhangers aangehouden in Arnhem en Eindhoven

Foto ANP/Lex van Lieshout

De politie heeft vandaag in Arnhem en Eindhoven na maandenlang onderzoek drie mannen aangehouden op verdenking van terrorisme. Ze zouden zich volgens het Openbaar Ministerie hebben willen aansluiten bij de aan Al-Qaeda gelieerde groepering Jabhat al-Nusra.

Het gaat om twee 26-jarige verdachten en een 30-jarige. Een 26-jarige Arnhemmer was eerder al in Syrië en is “verbonden” aan al-Nusra. Het OM verdenkt een andere verdachte van het leveren van financiële steun aan jihadstrijders in Syrië.

Het onderzoek naar de verdachten kwam afgelopen zomer op gang met informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Op 30 oktober zijn in Arnhem, Eindhoven, Doesburg en Rotterdam woningen van in totaal zes verdachten doorzocht. Daarbij werd beslag gelegd op computers, tablets, gegevensdragers en mobiele telefoons. De mannen kennen elkaar en zouden allen verbonden zijn met het al-Nusra front.

zes verdachten

Van zes verdachten is het paspoort in beslag genomen. De drie mannen die vandaag niet zijn aangehouden blijven wel verdacht, zegt een woordvoerder van het OM. Het onderzoek naar hen gaat door.

Eerder deze maand werd bekend dat Islamitische Staat (IS) gaat samenwerken met Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaeda. Leiders van de twee radicaal islamitische rebellengroepen zouden daarover op 2 november een akkoord hebben bereikt.

IS en Jabhat al-Nusra waren ruim een jaar in een felle onderlinge strijd verwikkeld in Syrië. Volgens de bronnen van persbureau AP hebben de groepen afgesproken gezamenlijk op te trekken tegen Koerdische strijders in het noorden van Syrië.