Doden bij zelfmoordaanslag op volle markt in Nigeria

Nigeriaanse soldaten op een ingenomen gepantserd voertuig van Boko Haram in Maiduguri.
Nigeriaanse soldaten op een ingenomen gepantserd voertuig van Boko Haram in Maiduguri. ANP / Tony Nwosu

Bij een dubbele zelfmoordaanslag in Maiduguri, Noordoost-Nigeria, zijn meerdere mensen gedood. Hoeveel precies is onduidelijk; persbureau AFP spreekt van minstens 45 doden.

De aanslag werd gepleegd op een bomvolle markt. Volgens ooggetuigen is de aanslag gepleegd door een vrouwelijke zelfmoordterrorist die de explosieven op haar rug had verstopt, alsof ze een baby droeg. Toen mensen naar slachtoffers toe gingen om ze te helpen, ontplofte er een tweede bom.

De Nigeriaanse autoriteiten hebben nog niet gereageerd. Ook is de aanslag nog niet opgeëist, maar vermoedelijk zit de islamitische groep Boko Haram erachter. Duizenden mensen kwamen al om bij de strijd van deze terreurorganisatie voor een islamitische staat. Volgens Reuters zet de groepering steeds vaker vrouwelijke zelfmoordterroristen in.

    • Mirjam Remie