Die favoriet van DWDD-Boekpanel? A.F.Th. van der Heijden schreef er ‘een klein eerbetoon’ aan

Het DWDD-Boekpanel
Het DWDD-Boekpanel Screenshot DWDD

Aan de rand van de wereld, de Noordzee-lofzang van Engels journalist Micheal Pye, heeft het geschopt tot DWDD-Boek van de Maand. Het boek werd nog niet besproken in NRC Handelsblad. Wel besproken werd een andere DWDD-favoriet: Ode aan de brief van Simon Garfield. Door niemand minder dan A.F.Th van der Heijden.

De grote romancier, en brievenschrijver, schreef het voorwoord voor Garfields brievenboek vol brieven van beroemde historische personen. Dat voorwoord, Van der Heijdens ode aan ‘het gevouwen woord’, stond eind oktober als openingsstuk in een speciale Brievenbijlage in NRC Handelsblad.

Levenslange fascinatie

In zijn voorwoord roemt Van der Heijden Garfields opzet:

‘Als klein eerbetoon aan uw erudiete en zeer betrokken pleidooi voor het behoud van de brief in al z’n verschijningsvormen wil ik u een glimp bieden van hoe bij deze lezer, die zich nu tot u richt, een levenslange fascinatie (om niet te zeggen: obsessie) voor persoonlijke correspondentie kon ontstaan.’

Die ‘levenslange fascinatie’ voor de brief begon toen Van der Heijden drie jaar oud was. Toen was hij er getuige van hoe zijn moeder de liefdesbrieven verbrandde die zijn vader gedurende de 1000 dagen van de politionele acties (1946-1949) naar Nederland stuurde. Van der Heijden heeft de brieven tot zijn spijt nooit kunnen lezen. Later vroeg hij zijn tante Tiny, bijgenaamd Tientje Poets, naar de brieven. Maar zij, zo schrijft Van der Heijden, kon zich ‘geen specifieke briefpassage herinneren:

‘Het was allemaal geslijm. Als een ander maar ver genoeg weg is.’

De vernietiging van de brieven van zijn vader maakte een verzamelwoede in Van der Heijden los, schrijft hij in zijn open brief aan Garfield. De Nederlandse schrijver bewaart al zijn uitgaande post. Inmiddels kent zijn archief zo’n 15.000 brieven.

Abonnees kunnen hier de hele brief lezen van A.F.Th. van der Heijden aan Simon Garfield. (€)

Een por in de zij

In diezelfde Brievenbijlage stond ook een interview met Garfield. Hij blijkt te mailen, tweeten, sms’en. Zelfs skype gebruikt hij:

“Ik vind het allemaal fantastisch! Ik ben niet iemand die technologische vernieuwing wil tegenhouden.”

En dan toch: Garfield wil ook waarschuwen voor „het kolossale verlies” dat wij door de komst van e-mail onbewust lijden. In Ode aan de brief schrijft hij:

“Een e-mail is een por in de zij, een brief is een teder gebaar.”

Er is, vindt Garfield, een groot verschil tussen het schrijven van een brief en het schrijven van een e-mail. E-mails worden sneller geschreven, bevatten minder emoties en zijn dwingend. Garfield:

“Als je niet binnen een dag een reactie hebt gegeven, denkt de afzender dat je dood bent. Of op zijn minst onbeleefd.”

Abonnees kunnen hier het hele interview lezen met Simon Garfield.(€)

DWDD-Boekpanel

U kunt hier het fragment met het DWDD-Boekpanel terugkijken. Dus ook de lof die het DWDD-Boekpanel had voor twee andere boeken: Drie akkoorden en de waarheid van Rob van Scheers en Babbitt van Sinclair Lewis.

    • Roderick Nieuwenhuis