De sardinetosti’s van Soubida

‘Mevrouw Nooitgenoeg’, zo wordt Soubida Oassem door haar dochters genoemd. Niet alleen omdat ze onuitputtelijk energiek is, maar ook vanwege haar constante zorg voor het eten. Zoubida staat erom bekend altijd te veel eten te maken. Een leeg bord is in haar ogen een veeg teken; wanneer iemand alles heeft opgegeten omdat het eten nou eenmaal lekker is, gaat zij ervan uit dat die persoon nog niet genoeg heeft gehad.

Tja, als deze sardinetosti’s met charmoula op tafel zet, is dat natuurlijk vragen om lege borden.

Maak de sardientjes goed schoon en verwijder de graat. Als de kop eraf is, kun je de graat zien liggen. Druk hier rustig op met je duim en werk van kop naar staart, de graat komt nu vrij te liggen en kan eenvoudig worden verwijderd. Maak een mengsel (charmoula) van de knoflook, koriander, paprikapoeder, komijn, peper en zout, olijfolie en azijn of citroensap en desgewenst de sambal. Meng in een diep bord wat bloem en paprikapoeder. Meng de opengevouwen platte sardientjes van gelijke grootte met de buitenkant naar buiten en wentel ze voorzichtig door de bloem. Doe dit met alle sardines. Op die manier bereid je 12 tosti’s voor. Verhit een flinke laag olie in een koekenpan en bak de sardinetosti’s hierin voorzichtig in 2 à 3 minuten aan elke kant goudbruin en gaar. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met charmoula en een frisse salade.