Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

De Hongaarse politie vindt het je eigen schuld als je wordt aangerand

Screenshot video YouTube

Lastiggevallen? Seksueel geïntimideerd? Daar had je zelf iets tegen kunnen doen. Dat is de boodschap van de Hongaarse politie aan vrouwen in een net verschenen, waarschuwend filmpje.

https://www.youtube.com/watch?v=KOC3C362yD0

De video is onderdeel van een preventiecampagne van de politie van de Hongaarse provincie Baránya en werd vrijdag voor het eerst in een bioscoop in hoofdstad Pécs getoond. Er zijn kopieën overhandigd aan scholen, zodat zij die aan studenten kunnen laten zien.

Kwaad bloed

De campagne zet kwaad bloed in Hongarije: Al ruim 4.000 petitie-ondertekenaars willen dat de politie zich richt op de daders, in plaats van de slachtoffers impliciet (een deel van) de schuld in de schoenen te schuiven.

Éva Cserháti van Hungary’s Women United Against Violence zei tegen The Guardian dat de video een karikatuur maakt van de vrouwelijke seksualiteit, “bijna tot het niveau van soft-porno. Ook suggereert de video dat vrouwen niet zouden moeten drinken of lol hebben, omdat dat mannen zou provoceren.” Volgens haar toont de video “willens en wetens een aantal van de ergste ideeën van een extreem conservatieve en patriarchale samenleving.’