Brief over ‘rampzalige rekenfout’ wiskundige Euclides wint NRC Brievenwedstrijd

De winnaar van de NRC Brievenwedstrijd neemt de prijs in ontvangst tijdens de Middag van de Brief, die afgelopen zaterdag plaatsvond in Amsterdam.
De winnaar van de NRC Brievenwedstrijd neemt de prijs in ontvangst tijdens de Middag van de Brief, die afgelopen zaterdag plaatsvond in Amsterdam. Foto Twitter, Podium

Met een originele en visueel aantrekkelijke brief heeft Jan Bais uit Den Haag de NRC Brievenwedstrijd gewonnen. Bais kreeg de prijs afgelopen zaterdag overhandigd, tijdens de Middag van de Brief in Amsterdam.

De opzet van onze brievenwedstrijd luidde als volgt: wie wilde u altijd nog eens het woord richten, in bewondering of afgrijzen? Welke vooraanstaande held of anti-held heeft u iets belangrijks te zeggen? Er werden 140 brieven ingezonden, in zijn winnende brief roept Bais de Griekse wiskundige Euclides (ongeveer 450 - 380 v.Chr.) ter verantwoording voor de ‘desastreuze gevolgen van een rampzalige rekenfout’.

De jury prijst de ‘prettig absurdistische invalshoek’ van Bais, die zijn betoog ‘soepel in de richting van de actualiteit te leiden’. Ook lovenswaardig is Bais’ ‘groot gevoel voor de fysieke component van de klassieke correspondentie’. Zoals hieronder is te zien (klik op de brief voor een groter formaat) bracht Bais brandplekken en gele en rode vlekken aan zijn brief toe.


Uitstekende waarschuwing

De tweede prijs ging naar de ‘uitstekend geschreven waarschuwing’ van de heer Wout Hardeman aan Emma Bovary uit Gustave Flauberts beroemde roman Madame Bovary. Hardeman waarschuwt Emma voor haar huwelijk met Charles Bovary.

Bejaardenverzorging

De derde prijs werd gewonnen door Claire Schut voor de brief die ze, namens Saïd B., schrijft aan de vader van staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn. B. biedt zich in de brief aan als bejaardenverzorger. Van Rijn kwam begin november onder vuur te liggen toen zijn vader in het Algemeen Dagblad klaagde over de falende zorg voor diens dementerende echtgenote.

Publicatie in NRC Handelsblad

Bais krijgt een boekenpakket t.w.v. € 400,– en werd afgelopen zaterdag uitgenodigd om zijn brief voor te lezen tijdens de Middag van de Brief. Zijn winnende brief wordt bovendien vandaag in NRC Handelsblad gepubliceerd worden. Als tweede en derde prijs werden exemplaren van Shaun Ushers Brieven van belang beschikbaar gesteld.

In de jury van de brievenwedstrijd zaten voorzitter Marita Mathijsen (emeritus hoogleraar UvA), Arjen Fortuin (Boekenredacteur van NRC Handelsblad) en Joost Nijsen (Uitgeverij Podium). De brievenwedstrijd is een initiatief van NRC Handelsblad, Bijzondere Collecties van de UvA en uitgeverij Podium een brievenwedstrijd.

    • Roderick Nieuwenhuis