Blanc is een coach, geen misdadiger

Angel Boligan

Wereldwijd roepen bloggers, journalisten en politici dat datingcoach Julien Blanc gevaarlijk is. Hij zou geweld tegen vrouwen propageren en studenten hierin onderwijzen. Dit is één grote mythe.

Ik heb jarenlang onderzoek gedaan naar zelfhulpgroepen en datingcoaches. Hiervoor heb ik ook de lesprogramma’s van Blanc geobserveerd en zijn studenten geïnterviewd. Blanc en zijn collega’s zijn gewone datingcoaches die flirttips geven aan mannen die hun liefdesleven willen verrijken. Ze gaan met die mannen bars en disco’s in en oefenen met het aanspreken van vrouwen. Ze letten op oogcontact, charme en het scheppen van een emotionele band. Seksueel geweld of intimidatie is hier geen onderdeel van!

De excentrieke Blanc houdt echter wel van provocerende grappen. Hij heeft veel uitspraken, foto’s en video’s op het internet gezet die een duistere indruk kunnen opwekken. Zo plaatste hij foto’s waarop het leek alsof hij vrouwen keelde. Ook binnen de seduction-community van studenten en hun coaches vinden velen deze grappen smakeloos. Het is onverantwoordelijk om als datingcoach publiekelijk grappen over geweld te maken. Deze grappen hebben echter niets te maken hebben met de inhoud zijn lesprogramma’s.

Onlangs hebben beledigde bloggers van buitenaf Blanc’s grappen uit hun context gehaald en bewerkt, bijvoorbeeld door toevoegingen als „just kidding” weg te halen . Vanwege het algemene sociale stigma dat rust op datingcoaches, konden die bloggers daarna gemakkelijk Blanc en zijn collega’s zwart maken.

Kranten waren te blij met het sensationele schandaal om het serieus te onderzoeken. Ze keken alleen naar telkens weer hetzelfde rijtje bewerkte foto’s en video’s. Politici in verschillende landen gingen mee in de hype omdat ze niet beter wisten. Uiteindelijk is Blanc de toegang tot meerdere landen ontzegd.

Het internet en de media hebben in deze heksenjacht hun eigen realiteit geschapen: dappere activisten beschermen vrouwen tegen datingcoaches uit de VS. Zonder ooit één van de betreffende datingcoaches of hun vermeende slachtoffers te hebben ontmoet.

In het echt zijn Blanc en zijn collega’s nog nooit ergens voor aangeklaagd. Er heeft zich nog nooit ergens een „slachtoffer” gemeld. Amsterdam heeft ondertussen al jarenlang een levendige gemeenschap van honderden datingstudenten. Die doen geen vlieg kwaad.

, onderzoeker afdeling antropologie (Universiteit Utrecht)

    • Eric Hendriks