Politie vindt 1.300 kilo illegaal vuurwerk in fietsenstalling

Het vuurwerkseizoen is een maandje onderweg en de politie heeft al duizenden kilo’s illegaal vuurwerk in beslag genomen. Gisteren maakte de Amsterdamse politie bekend 1.300 kilo vuurwerk te hebben gevonden. De partij lag in een opslagplaats annex fietsenstalling in de Jan Pieter Heijestraat, een drukke winkelstraat in Amsterdam-West. Volgens een woordvoerder lag het vuurwerk „in tientallen dozen gewoon in de hoek van de opslag”.

De voorraad werd vorige week gevonden na een tip via Meld Misdaad Anoniem. Een 65-jarige man is daarbij aangehouden. Hij is intussen vrijgelaten maar blijft verdacht, volgens de politie. Om wat voor vuurwerk het gaat, wordt nog onderzocht. Op sommige dozen stond ‘niet voor particulier gebruik’, wat zou duiden op professioneel en dus zwaar vuurwerk.

De politie stelt dat een brand in de opslagplaats tot „een ramp in de woonwijk” had kunnen leiden. „Wetgeving in Nederland schrijft voor dat als dergelijk zwaar vuurwerk legaal zou mogen worden opgeslagen er een veilige afstand van 400 meter zou moeten gelden vanaf de opslagplaats van het vuurwerk tot aan een woning”, aldus de website van de politie.

De vuurwerkvondst in Amsterdam is niet de grootste van dit jaar. In Castricum is vorige maand een man aangehouden met 43 kilo vuurwerk in zijn bestelbusje. Nader onderzoek leidde naar loodsen in Castricum, waar hij zo’n 1.700 kilo vuurwerk had liggen.