Ajax verliest in Parijs, Messi topscorer aller tijden in Champions League

Ajax viert de goal van Davy Klaassen.
Ajax viert de goal van Davy Klaassen. Foto AFP/Miguel Medina

Ajax heeft vanavond de uitwedstrijd in de Champions League bij Paris Saint-Germain met 3-1 verloren. Na een goal voor rust van Edinson Cavani trok Davy Klaassen met een fraaie kopbal de stand echter gelijk. Zlatan Ibrahimovic en nogmaals Cavani profiteerden daarna van fouten in de Ajax-verdediging.

De treffer van Klaassen:

FC Barcelona won het andere duel in de poule met 4-0 van Apoel Nicosia. De Catalanen mogen over twee weken in Camp Nou met Paris Saint-Germain gaan strijden om de groepswinst in poule F.

Messi topscorer aller tijden

Vooral de doelpunten voor de rust waren memorabel. Luis Suárez maakte de eerste in een officiële wedstrijd voor zijn nieuwe club, Lionel Messi werd topscorer aller tijden in het belangrijkste Europese clubtoernooi.

En zo zag dat eruit:

Twitter avatar FCBarcelona FC Barcelona Leo Messi, UEFA Champions League all-time top goalscorer. Congratulations, Leo! #APOELFCB #FCBlive http://t.co/4ZMQaFeTqj

Suárez opende na een klein half uur de score. Het was de tweede goal ooit van de Uruguayaan in de Champions League na zijn treffer in 2010 namens Ajax tegen Auxerre. Tien minuten later tikte Messi op aangeven van Rafinha binnen. Dat was zijn 72e treffer in de Champions League waarmee hij de Spanjaard Raúl afloste. Na rust volgden nummer 73 en 74: 0-4. Tussendoor moest Rafinha met twee keer geel naar de kant.

Ajax moet nog even door

Over twee weken heeft Ajax aan een gelijkspel in eigen huis tegen Apoel genoeg om derde te worden en de Europa League in te trekken. Trainer Frank de Boer zag kennelijk al een beetje aankomen dat de beslissing om de derde plaats over twee weken in de Arena zou vallen. Tijdens het formeren van zijn basisformatie besloot hij geen risico te nemen met Niklas Moisander en Anwar El Ghazi, die bij een volgende gele kaart geschorst zouden zijn voor het laatste groepsduel. Hij denkt het duo hard nodig te hebben voor het duel met de Cyprioten.

Het gevolg van het passeren van Moisander was dat Ajax met een onervaren defensie de gevreesde aanvallers van Paris Saint-Germain in bedwang moest houden. Joël Veltman ontbrak namelijk wegens een schorsing in Parijs en Nicolai Boilesen viel al na zeven minuten uit nadat hij een trap van Gregory van der Wiel had gekregen. Ricardo van Rhijn, Mike van der Hoorn, Stefano Denswil en de snel ingevallen Nick Viergever hielden aanvankelijk redelijk stand tegen Zlatan Ibrahimovic, Edinson Cavani en Ezequiel Lavezzi. In het eerste half uur verscheen alleen Lavezzi een keer dreigend voor doelman Jasper Cillessen.

De drie begenadigde spitsen

Ajax kreeg alle ruimte voor het combinatiespel dat het graag wil spelen. De enige Nederlandse deelnemer aan de Champions League slaagde er onvoldoende in het vele balbezit van kansen te voorzien. Paris Saint-Germain vertrouwde op de klasse van de drie begenadigde spitsen en werd na 33 minuten voor die keuze beloond. Ibrahimovic zag hoe Lucas Andersen zijn ploeggenoot Denswil in de problemen bracht. De Zweed speelde snel Lavezzi aan die de openingstreffer aan Cavani gunde.

Het leek soms of Paris Saint-Germain een halve snipperdag had opgenomen. De formatie spande zich niet bovenmatig in en kwam na 67 minuten even in de problemen toen Davy Klaassen op aangeven van Ricardo Kishna de eerste echte kans van zijn ploeg tot de gelijkmaker promoveerde.

Ajax mocht elf minuten hopen op een stuntje. Daarna schoot Ibrahimovic prachtig raak tegen zijn oude club. In de slotfase strafte Cavani nog een kapitale blunder van invaller Niki Zimling af. Dat zag er zo uit:

(Novum)