AC/DC is terug en klinkt als vanouds, ondanks alles

Zanger Brian Johnson (l) en gitarist Angus Young (r). Foto EPA / Alberto Estevez

Het lijkt haast een wonder dat het vijftiende album van AC/DC er toch nog kwam. De drummer wordt in verband gebracht met bizarre zaken en oprichter Malcolm Young kon vanwege dementie niet verder met de band. Toch staan de onverzettelijke hardrockers er weer met het album Rock or Bust waar de AC/DC-historie vanaf druipt. Het album is nu al te horen.

Beluister Rock or Bust alvast op iTunes of SoundCloud.

Het gemis van drummer Phil Rudd, die overigens nog gewoon dit album heeft ingespeeld, zal voor de toekomst geen probleem zijn. AC/DC heeft zich vaker prima weten te redden met andere drummers. Het vertrek van Malcolm Young is een grotere aderlating.

De beste ritmegitarist ter wereld

Malcolm Young werd geroemd als het stille hart van de groep. Hij werd gezien als een van de beste ritmegitaristen ter wereld, verantwoordelijk voor het stomende AC/DC-geluid. Zijn jonge broertje Angus mocht dan de show stelen met zijn eendenloopje, schooluniform en duivelshoorntjes, het was Malcolm die het geweten was van de groep die hij in 1973 met Angus begon.

Angus was altijd vol lof over zijn oudere broer. Hij ging zelfs zo ver dat hij Malcolm een betere gitarist dan hemzelf noemde. In dit interview zegt hij over zijn broer:

“Mal is really a great all-around guitarist. I know it says “rhythm guitar” on the album jacket, but if he sits down to play a solo, he can do it better than me. Not a lot of people have picked up on this, but in the early days he used to play lead. But then he said to me, “No, you take the solos. I’ll just bang away back here.” And what’s more, he actually plays rhythms. He just doesn’t make a noise; he works them out, and he knows when not to play.”

Malcolm Young op zijn best:

Malcolm Young is niet meer te horen op Rock or Bust. Het is de vraag hoe het album had geklonken als hij er wel bij was geweest. Was het geluid meer open geweest? Hadden er meer verrassende details opgestaan, zoals The Guardian suggereert. Of grijpt Angus op de mindere momenten van het album te veel terug op dingen die hij nog wel met Malcolm heeft gemaakt?

AC/DC breekt in ieder geval niet resoluut met zijn vertrouwde geluid. Het bloedfanatieke publiek verwacht niet anders. Wie van AC/DC houdt, houdt van het geluid dat ze al veertig jaar maken. En hoe populair dat geluid is bleek wel uit de twee concerten die de band in 2009 gaf in Nederland ter ere van hun vorige album Black Ice. Ze verkochten er zowel Ahoy als de Amsterdam ArenA mee uit.

NRC Handelsblad schreef toen:

“De verzengende gitaarklanken van Highway to hell maakten het af. Tienduizend man die in koor meezongen dat ze zich op de snelweg naar de hel bevinden: het stemde tot grote vrolijkheid.”

Zanger Brian Johnson is 67, Angus Young wordt volgend jaar 60. De band heeft nooit gezegd hoe lang ze nog door zullen gaan, maar het zou niet raar zijn als ze er na dit album en de tour mee stoppen.

Over live-optredens is er nog niks bekend. De eerdere plannen waren veertig optredens vanwege het veertigjarig bestaan, maar dat kan door de laatste ontwikkelingen anders worden. Er gaan geruchten over een optreden op Glastonbury en Nederlanders hopen op Pinkpop.

Dat blijft giswerk, De Morgen meldt wat in ieder geval wel zeker is: dankzij Rock or Bust staat de rocktrein AC/DC terug op het spoor.

    • Alex van der Hulst