Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

19-jarige Syriëgangster Aïcha voorwaardelijk vrij

Persrechter Marc Bax legt een verklaring af aan de pers. Vorige week werd het voorarrest van de Maastrichtse met drie dagen verlengd.
Persrechter Marc Bax legt een verklaring af aan de pers. Vorige week werd het voorarrest van de Maastrichtse met drie dagen verlengd. Foto ANP/Marcel van Hoorn

De 19-jarige Syriëganger Aïcha wordt vrijgelaten uit voorarrest. Dat heeft de onderzoekrechter in Maastricht vandaag beslist. De tiener blijft nog wel verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Op de vrijlating zijn voorwaarden van toepassing, maar wat die voorwaarden zijn is niet bekendgemaakt. Volgens de rechter-commissaris is de verdenking dat Aïcha heeft gedaan waar ze van wordt gedacht, niet genoeg om haar vast te houden. Verdere detentie is ook niet noodzakelijk om de waarheid aan het licht te brengen.

Bekeerd en getrouwd

Aïcha kwam vorige week in het nieuws door het verhaal dat haar moeder haar had gered uit Syrië. De jonge vrouw reisde in februari naar het door oorlog verscheurde land om te trouwen met de Turks-Nederlandse jihadstrijder Omar Yilmaz, een voormalige militair van de landmacht. De jonge vrouw bekeerde zich vorig jaar zomer tot de islam en raakte door een reportage in Nieuwsuur onder de indruk van Yilmaz. Via internet kwam ze met hem in contact.

Moeder Monique reisde in oktober naar Turkije om te proberen haar dochter op te sporen. Dat lukte niet. Ze kwam niet verder dan de Turks-Syrische grens. Na een nieuw bericht van Aïcha reisde ze eerder deze maand opnieuw naar het Midden-Oosten. Ze zou haar dochter volgens mediaberichten hebben bevrijd uit de Syrische stad Raqqa, de hoofdstad van het zelfuitgeroepen kalifaat van Islamitische Staat.

Volgens hoofdofficier van justitie Roger Bos is de moeder nooit in Syrië geweest en heeft ze haar dochter vermoedelijk opgehaald bij de Turks-Syrische grens. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bemiddelde bij de terugkeer uit Turkije. Aïcha werd bij terugkomst op Schiphol opgepakt.