Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Zakenman krijgt nu dubbel betaald per vluchteling

Oranje in Midden-Drenthe. De gemeente 'bevriest' per direct het aantal asielzoekers op het vakantiepark Oranje.
Oranje in Midden-Drenthe. De gemeente 'bevriest' per direct het aantal asielzoekers op het vakantiepark Oranje. Foto ANP/Vincent Jannink

Zakenman Hennie van der Most krijgt betaald voor de opvang van 1.200 vluchtelingen in zijn vakantiepark in het Drentse Oranje, ongeacht het aantal dat er uiteindelijk werkelijk komt. Dat levert hem zeker 6 miljoen euro op gedurende de drie jaar waarin hij zijn park verhuurt aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Dit blijkt uit onderzoek van NRC (€). De zaak is opmerkelijk omdat het COA en de gemeente Midden-Drenthe vanwege de onrust in het dorp het aantal vluchtelingen tijdelijk hebben gemaximeerd op 596 mensen. Dat betekent dat iedere opgevangen vluchteling twee keer zoveel kost als afgesproken.

5 tot 9 euro per nacht

Van der Most krijgt voor 1.200 bedden betaald, achterhaalde NRC op basis van vergadernotulen. Andere ondernemers die zaken doen met het COA en asielzoekers huisvesten, vertellen dat de huurprijs varieert “van 5 tot 9 euro per nacht per persoon”. Dat betekent dat Van der Most ten minste 180.000 euro per maand zou incasseren, ruim twee miljoen op jaarbasis. Hij heeft een contract getekend met het COA voor de duur van drie jaar, met een mogelijkheid tot verlenging naar vijf jaar.

De ondernemer noch het COA wil reageren omdat het gaat om “bedrijfsgevoelige informatie”. Eerder liet Van der Most al weten dat door de deal faillissement van het vakantiepark van de baan was.

Vanavond vergadert de gemeenteraad van Midden-Drenthe over de vluchtelingenopvang. Buiten de raad en dorpsbewoners om hebben burgemeester en wethouders afgesproken dat er in Oranje maximaal 1.400 vluchtelingen komen. Het dorp zelf telt 140 inwoners. Staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD) erkende zaterdag in radioprogramma Met het Oog op Morgen dat het in Oranje niet goed is gegaan. Maar hij zei ook dat er afspraken zijn gemaakt over de aantallen en “die moet de gemeente nakomen”.

Lees ook in NRC Handelsblad: Opvang is big business geworden (€)