Waarschijnlijk tweede ronde presidentsverkiezingen Tunesië

Vermoedelijk is een tweede ronde nodig om een winnaar aan te wijzen in de presidentsverkiezingen van Tunesië. Dat meldt persbureau AFP.

De Tunesische presidentskandidaad Moncef Marzouki.
De Tunesische presidentskandidaad Moncef Marzouki. AFP / Fethi Belaid

Vermoedelijk is een tweede ronde nodig om een winnaar aan te wijzen van de presidentsverkiezingen van Tunesië. Dat meldt persbureau AFP.

Het gaat tussen de huidige interim-president Moncef Marzouki en de 87-jarige Beji Caid Essebi, die kort na de Arabische Lente ook al eens interim-premier was. Ook in de jaren tachtig was hij een hooggeplaatste politicus in Tunesië. Geen van beiden behaalde meer dan 50 procent van de stemmen. Dat was, door de vele kandidaten, sowieso al onwaarschijnlijk.

Volgens exitpolls zou Essebi tussen de 42,7 en 47,8 procent hebben behaald; Marzouki tussen de 26,9 en 32,6 procent. De officiële resultaten moeten voor overmorgen bekend zijn gemaakt. Eind december vindt de tweede ronde van de verkiezingen plaats.

Verkiezingen Tunesië historisch

Tunesië is het enige land dat als democratie uit die Arabische lente kwam. Eerder dit jaar werd een moderne grondwet van kracht, waarin de macht van de president is beperkt, om een nieuwe dictatuur te voorkomen. In de nieuwe constellatie heeft de president enkele bevoegdheden op het gebied van defensie en buitenlands beleid, maar het voornaamste deel van de macht ligt bij de premier.

    • Mirjam Remie