Met gerst kon de mens Tibet in

None

Permanente bewoning van het Tibetaanse Plateau werd pas mogelijk toen mensen in staat waren vorstbestendige gerst te verbouwen. Dit blijkt uit onderzoek van de Chinese archeoloog Fahu Chen en collega’s aan dierenbotten, plantenresten en andere artefacten op 53 plaatsen verspreid over het plateau. Ze beschreven hun conclusies vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Hoewel er aanwijzingen zijn dat er al 20.000 jaar geleden met onderbrekingen mensen woonden op de hoogvlakte van Tibet, ontstaan er pas rond 5.200 jaar geleden permanente nederzettingen op het ‘dak van de wereld’. Pas 3.600 jaar geleden leerden mensen te overleven boven 3.000 meter, toen een trans-Aziatische landbouwontwikkeling gerst, tarwe en andere westerse granen naar de hoogvlakte van Tibet bracht. Vreemd genoeg, ontdekten de onderzoekers, viel deze migratie naar groter hoogten samen met een mondiale afkoeling. (NRC)