Versiercoach Blanc bewijst vrouwen juist een dienst

Zelden kregen we zo’n leerzaam kijkje in de keuken van de foute man, aldus Anna Krijger.

‘De lekkerste wijven zijn het onzekerst, vergeet daarom niet hen als oud vuil te behandelen.” Het is maar een van de vele adviezen die de veelbesproken versiercoach Julien Blanc zijn mannelijke pupillen op het hart drukt.

Wereldwijd geeft de Zwitserse Amerikaan workshops aan onzekere mannen die nog wel wat hulp bij het scoren van meiden kunnen gebruiken. In zijn cursus gebruikt hij onder andere een diagram met handige tips om een vrouw afhankelijk van je te maken. Hij bedoelt dit vaak als grap om aandacht te trekken voor zijn versiercursus.

„Zorg dat ze geen eigen inkomen heeft” of „maak haar bang”. Het diagram was eigenlijk ontwikkeld om mishandeling van vrouwen sneller te kunnen signaleren. Met de hashtag #ChokingGirlsAroundTheWorld vind je op Twitter video’s waarin Blanc vrouwen bij hun keel grijpt.

Julien Blanc is een held en wij vrouwen mogen hem dankbaar zijn.

Ongelijk loon voor gelijk werk? Niks geen collectieve verontwaardiging. Ondervertegenwoordiging in leidinggevende functies? Ach, dat ligt toch ook aan vrouwen zélf?

Maar toen kwam Julien Blanc en opeens kregen wij vrouwen weer de geest. Enge mannen die manipulatieve trucjes op ons loslaten om ons zo snel mogelijk het bed in te krijgen, daar moeten we allemaal niks van hebben. En dus kwamen we in actie.

Zo worden burgemeester Van der Laan van Amsterdam en minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) in een petitie opgeroepen om Todd Valentine, een van Blancs collega’s, te verhinderen workshops te geven in Amsterdam. Australië ging ons voor, hier werd Blancs visum al ingetrokken. En op Twitter ging het los toen de ‘misogyne’ publicist Thierry Baudet in De Wereld Draait Door van donderdagavond zijn bewondering uitsprak voor de versiercoach.

Het was lang geleden dat vrouwen het zo hartstochtelijk met elkaar eens waren als nu over de kwestie-Blanc.

En Blanc bewijst ons nog een andere dienst. Niet eerder kregen we zo’n leerzaam kijkje in de keuken van de Heel Foute Man. Zoals een oude fietsendief je leert hoe je het beste je kettingslot door je wiel én je frame kunt halen, zo kunnen we ons met de kennis van de workshops van Blanc wapenen tegen grensoverschrijdende trucs van mannen met slechte intenties.

Om het kwaad te bestrijden, moet je weten wat het in z’n schild voert.

Laat die petitie gewoon zitten en verwelkom Blanc en zijn versierworkshops met open armen. Laat hem spreken op middelbare scholen en bij concerten van One Direction. Ik denk ook aan een groot interview in Opzij. Goed voor de gemeenschapszin onder de dames en nuttiger dan een cursusje zelfverdediging.

Baudet sprak in De Wereld Draait Door over Blanc als een ‘bevrijder’ die weet dat ‘vrouwen niet bewonderd willen worden, maar juist op hun plaats moeten worden gezet’.

Presentator Matthijs van Nieuwkerk leek echter niet direct in te zien wat er mis was met respect voor vrouwen. „Zo heb ik mijn zoon ook opgevoed”, zei hij.

En laat deze zoon, Kees van Nieuwkerk, nou een van de meest begeerlijke vrouwen van Nederland hebben geschaakt: Carice van Houten. Misschien kan Kees ook workshops gaan geven.

    • Anna Krijger