Vergeet de bank, zoek een crowd om je te funden

Foto iStock

Geld nodig? Hoef je niet voor naar de bank. Je zoekt via internet mensen die geld aan je willen lenen. Particulieren lenen elkaar onderling geld, dat heet dan peer-to-peer-lending.

Volgens de internationale Peer-to-Peer Finance Association verdubbelt deze tak van crowdfunding elk jaar. De eerste sites die dit aanboden begonnen in 2005 in Engeland. Inmiddels zijn er wereldwijd een aantal grote platforms die bedrijfsmatig bemiddelen tussen particulieren die geld lenen, zoals Lending Club, Prosper, Crowdcube en Zopa.

Twee voorbeelden van Nederlandse peer-to-peer-lendingsites

Lendico
Opgericht in 2013, 150 werknemers, actief in zes landen.
Richt zich op: Particulieren.
Looptijd: minimaal 6 maanden, maximaal 60 maanden.
Kredietsom: minimaal 500, maximaal 25.000 euro.
Effectieve rente: kan zelf worden bepaald.
Investering: vanaf 25 euro.
Rendement: maximaal 11,95 procent.
Verdienmodel: de kredietnemer betaalt een percentage (oplopend vanaf 0,5 procent). Investeerders betalen 1 procent van het bedrag aan Lendico.

GeldVoorElkaar.nl
Opgericht in 2010, 90 werknemers, overgenomen voor 10,6 mln euro door Trustbuddy, een Zweedse firma.
Richt zich op: Particulieren (20 procent) en bedrijven (80 procent).
Looptijd: 6 maanden tot 84 maanden.
Kredietsom: vanaf 1.000 euro.
Effectieve rente: kan kredietnemer zelf bepalen.
Investering: vanaf 100 euro.
Rendement: gemiddeld tussen 4 en 11 procent.
Verdienmodel: Kredietnemers betalen plaatsingskosten (125 euro) en een succesfee (1,25 procent, plus 0,95 procent per jaar looptijd).
Investeerders betalen 1 procent van het geleende bedrag.

De populariteit van dit soort sites is makkelijk te verklaren. De kredietvrager krijg snel en gemakkelijk zijn geld, vaak voor een minder hoog rentepercentage dan bij een bank. En de kredietgever krijgt een hoger rentepercentage dan bij een bank, zonder dat hij moeite moet doen om zich te verdiepen in investeren of handelen op de beurs. Het motto van Lendico:

‘Stealing money from banks will get you in jail. Making money by cutting out banks will get you rich’

De deal als je geld wil lenen via zo’n site: alles is openbaar, behalve je naam en adres. Maar wel je salaris, leeftijd, gezinssituatie, gegevens bij Bureau Krediet Registratie en zelfs je uitgavenpatroon. Voor je een verzoek om geld mag plaatsen, moet je bijvoorbeeld je identiteitspapieren, bankafschriften, werkgeversverklaring en loonstrookje inleveren.

Risicorating

Op basis van die gegevens krijg je een bepaalde rating. Bij Geldvoorelkaar.nl bijvoorbeeld is in klasse 1 je lening maximaal 30 procent van je afloscapaciteit (weinig risico dus). De hoogste klasse, 5, geldt als heel speculatief. Lendico heeft een soortgelijk systeem, met vijf risicoklassen, A tot E.

Maar wat als de kredietnemer opeens verdwijnt of weigert het geld terug te betalen? Volgens oprichter Edwin Adams komt dat bij Geldvoorelkaar.nl in 2 tot 5 procent van de gevallen voor. “Als de incasso niet lukt, nemen we contact op met de kredietnemer. Als dat niets uithaalt, schakelen we een deurwaarder in. En als dat allemaal niet kan, zit er niks anders op dan de betalingen stop te zetten aan de leners.”

De platformen die nu in Nederland actief zijn, hebben wel de benodigde vergunning van AFM. Een woordvoerder van AFM laat weten dat ze “innovatie belangrijk vinden, dus niet afwijzend tegenover peer-to-peerlending staan.” Wel bekijken AFM dit per site: “Crowdfunding is juridisch gezien een ingewikkeld fenomeen. Ze steken allemaal net anders in elkaar, sommige geven aandelen uit, andere weer geld, en niet iedereen hoeft een vergunning.”

4 tips

Gijsbert Koren is consultant ‘crowdfunding’ bij Douw&Koren geeft tips:
1. Vind dit echt leuk
Het is flink wat meer gedoe dan een simpele spaarrekening. Koren: “Uitzoeken in wie je wil investeren, bijhouden hoe de aflossingen en rentebetalingen lopen. Dat kost wat uren uitzoekwerk.”
2. Spreid je investeringen
Peer-to-peer-lenen heeft een vrij hoog rentepercentage en is daarom aantrekkelijk. “Maar het kan gebeuren dat iemand niet in staat is om een lening terug te betalen. Spreid daarom je investeringen over meerdere projecten en meerdere crowdfundingsites, zodat je uiteindelijk toch nog een aantrekkelijk rendement behaalt.”
3. Bereken wat je nodig hebt
Heb van te voren helder hoeveel geld je exact nodig hebt. Uit pure vreugde om het gemak van lenen, is het vrij simpel te veel of te weinig te vragen
4. Plan je aflossing en rentelasten
In Amerika is peer-to-peer lenen een geliefde methode om met het goedkope krediet een duurder krediet af te lossen. Koren: “Best handig, als je een andere lening hebt waar je meer rente over betaalt.” Maar vergelijk goed de voorwaarden voor aflossen bij je bestaande lening en het peer-to-peer lenen.

    • Charlotte van ’t Wout