‘Vechtpartij tussen 35 asielzoekers in Noord-Brabant’

In het asielzoekerscentrum (AZC) in Budel is in de nacht van 11 op 12 november een vechtpartij uitgebroken tussen een groep van 35 Eritreeërs en Syriërs. Het ging om een uit de hand gelopen ruzie, net als bij de vechtpartij in het AZC in Overloon afgelopen woensdag.

Op 20 november lopen vluchtelingen in drie dagen van het stadhuis in Amsterdam naar de Tweede Kamer in Den Haag. De Mars voor Vluchtelingen Rechten wordt gehouden voor een menswaardig bestaan.
Op 20 november lopen vluchtelingen in drie dagen van het stadhuis in Amsterdam naar de Tweede Kamer in Den Haag. De Mars voor Vluchtelingen Rechten wordt gehouden voor een menswaardig bestaan. Foto ANP / Jerry Lampen

In het asielzoekerscentrum (AZC) in Budel in Noord-Brabant is in de nacht van 11 op 12 november een vechtpartij uitgebroken tussen een groep van 35 Eritreeërs en Syriërs. Dat meldt Omroep Brabant vandaag. Het ging om een uit de hand gelopen ruzie, net als bij de vechtpartij in het AZC in Overloon afgelopen woensdag.

Volgens de bron van Omroep Brabant is het geen op zichzelf staand incident:

“Het COA moet onderhand maatregelen nemen, want de situatie dreigt echt uit de hand te lopen. Er zijn bijna dagelijks ruzies in het AZC.”

Geen ernstig gewonden

De politie arresteerde een man die een mes had getrokken. Niemand raakte ernstig gewond. In het politierapport over het incident staat dat er in het AZC “een grimmige sfeer” hangt.

Spanning tussen Eritreeërs en Syriërs

Er zouden vooral spanningen zijn tussen Eritreeërs en Syriërs. De ruzies gaan over overmatig drankgebruik en geluidsoverlast in de avonden. Afgelopen zaterdag was het ook onrustig in het AZC in Budel: een bewoner sloeg een andere asielzoeker met een stok tegen zijn hoofd. Ook bij dit incident was geluidsoverlast aanleiding voor de ruzie.

Ook in het Brabantse Overloon ging de ruzie tussen Eritreeërs en Syriërs. De aanleiding voor die vechtpartij zou te maken hebben met een verschil in mentaliteit tussen Syriërs en Eritreeërs: de asielzoekers uit Eritrea drinken wel alcohol en de Syriërs niet. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zei over die vechtpartij dat het om een incident ging en dat het daarom geen maatregelen nam bij opvangcentra.

Teeven ziet AZC Budel als goede voorbeeld

Staatssecretaris Fred Teeven zei zaterdagavond in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen dat de opvang van het toenemend aantal asielzoekers een enorme opgave is en dat Arabieren en Afrikanen samen in een asielzoekerscentrum vaak geen goede combinatie is. Maar hij zei ook:

“Door de hoge instroom kun je niet erg kieskeurig zijn over wie je waar plaatst.”