Vandaag had iedereen het even over de bal die Odell Beckham Jr. ving

Odell Beckham Jr. zorgt voor een van de mooiste vangballen ooit in de NFL.
Odell Beckham Jr. zorgt voor een van de mooiste vangballen ooit in de NFL. Foto AP/ Kathy Willens

De fotografen vergaten even hun camera, het publiek vergat even te juichen. Langs de kant keken ze met ogen nog groter dan zijn hand. De hand van Odell Beckham Jr., die zojuist in zijn allereerste jaar in de NFL in een van zijn allereerste wedstrijden als basisspeler voor de New York Giants, zorgde voor misschien wel de allermooist gevangen bal ooit in de profcompetitie van het American football. De 22-jarige wide receiver was vandaag het sportonderwerp van de dag.

http://youtu.be/4Hn7ur1f30g

Natuurlijk schoot Messi zichzelf gisteren tot topscorer van de Primera División aller tijden, liet Heerenveen-speler Luciano Slagveer met een geweldige volley een bal genadeloos achter Ajax-keeper Jasper Cillessen vliegen en waren er de tranen van geluk en gravel bij Roger Federer, die ervoor zorgde dat Zwitserland voor het eerst de Davis Cup won en hij eindelijk dat kleine lege hoekje in zijn uitpuilende prijzenkast kon vullen. Natuurlijk.

Maar naar de beelden van supertalent Beckham kun je urenlang onafgebroken kijken. Want hij deed alles wat eigenlijk niet zou moeten kunnen. De bal van zijn quarterback Eli Manning is eigenlijk niet goed genoeg. Maar met een beweging waar Keanu Reeves in The Matrix zijn donkere zonnebril voor zou afnemen haalt hij de bal terug van de zijlijn. En dat dus met één hand. Zo’n bal is zowel groter als zwaarder dan je denkt, op zo’n manier een bal vangen kunnen alleen heel speciale spelers.

Dan is er nog het onvoorstelbare voetenwerk. Beckham weet precíes waar hij is op het moment dat hij de bal vangt, vlak bij de end zone. Hij weet ook precies dat hij ver genoeg moet vallen om pas helemaal neer te komen in die end zone voor een touchdown. Om het geheel af te maken, wordt Beckham ook nog overduidelijk gehinderd door de speler van tegenstander de Dallas Cowboys die hem dekt. Dat ziet de scheidsrechter aan de zijlijn ook, die gooit met de gele vlag voor een overtreding. Die er dus uiteindelijk niet toe deed.

Superlatieven

De oh my goodness van een van de twee commentatoren geeft wel zo ongeveer weer hoe er op (Bend It Like) Beckham is gereageerd. Op Amerikaanse sites was hij overal vandaag, maar ook op genoeg buitenlandse, waaronder die in Nederland, een land dat er nou toch niet echt om bekendstaat een echte footballcultuur te hebben. Maar je hoeft dan ook geen liefde voor het spel te hebben of het te snappen om te zien dat wat hij hier deed geweldig was. Of ‘spectacular‘ (The New York Times), ‘insane‘ (Time), of ‘stunning‘ (The Guardian). Of een ander superlatief.

Basketballer LeBron James (Cowboys-fan) keek ook:

Twitter avatar KingJames LeBron James Man I just witnessed the greatest catch ever possibly by Odell Beckham Jr! WOW!!!!

De mooiste ooit?

Onvermijdelijk is de discussie op gang gekomen of de vangbal van Beckham de allermooiste aller tijden is. Hij verdient het om mee te dingen, daarover is iedereen het wel eens. Maar de allermooiste? Een concurrent die vaak genoemd wordt op de verschillende sportsites is die van David Tyree, een bal die hij - toen net als Beckham New York Giant- ving in de Super Bowl in 2008 tegen de New England Patriots. Ook bijna op onmogelijke wijze gevangen (met hulp van zijn helm), maar wat dit zo speciaal maakte was het werk van quarterback Manning, die wel drie keer onderuit lijkt te worden gehaald voordat hij de bal gooit.

Of de wereldberoemde en controversiële “immaculate reception”, die plaatsvond in de slotseconden van een play-offwedstrijd in 1972 tussen de Pittsburgh Steelers en de Oakland Raiders. Quarterback van de Steelers Terry Bradshaw gooide richting zijn receiver John Fuqua, maar die werd meteen geraakt door een van de Raiders en verloor de bal. Maar die vloog recht naar achteren en werd nog voordat hij de grond raakte opgepikt door Steelers-speler Franco Harris, die voor een touchdown zorgde en meteen de overwinning. Nog steeds wordt getwijfeld of de bal niet ofwel Fuqua ofwel de grond had geraakt in de tussentijd, waardoor de touchdown niet had mogen doorgaan.

Het verschil met deze twee, is dat de vangbal van Beckham er niet heel erg toe deed voor in de wedstrijd. De andere twee vonden plaats op belangrijke momenten in de een heel belangrijke wedstrijd in het seizoen, Beckham ving de bal aan het begin van het tweede kwart in een wedstrijd tegen het einde van een verloren seizoen voor de Giants, ook nog eens in een wedstrijd die de Giants uiteindelijk zouden verliezen van de Cowboys. Maar puur kijkend naar Beckham zelf, los van de omstandigheden, los van het verhaal, kun je prima stellen dat zijn bal misschien wel de mooiste ooit was.

De memes

Terwijl een deel van het internet nog met open mond zat, een deel aan het discussiëren was of Beckham geschiedenis had geschreven, deed de rest wat je zou verwachten van het internet. Beckham werd een meme.

Twitter avatar felixpotvin Chemmy The Odell Beckham catch was certainly pretty… http://t.co/2NLRkqLABI
Twitter avatar robmillertime Rob Miller Things could’ve been different, Cubbies. #OdellBeckham http://t.co/SHLA9DMIQc

‘Hoop niet dat dit hem was’

Beckham was misschien nog het minst verbaasd van allemaal. Op zich niet eens heel gek, want hij heeft al eerder bewezen ongelofelijk goed een bal met één hand te kunnen vangen. Zoals toen hij nog voor zijn school Louisiana State University speelde en dit deed:

En een paar weken geleden waren er nog beelden van Beckham tijdens een warming-up:

Na de wedstrijd van gisteren zei Beckham dat hij hoopte dat dit niet de mooiste vangbal in de geschiedenis van de NFL blijkt te zien. Niet nu al tenminste, want hij wil er meer zoals deze. Bovendien verloor hij de wedstrijd, en dat is eigenlijk het belangrijkste.

Maar hij bedankte nog wel even zijn moeder. Voor haar lange vingers.

    • Frank Huiskamp