Uitgebreide getuigenissen over Bill Cosby: vriendschap, pillen, misbruik

AP / Phelan M. Ebenhack

Is hij een verkrachter of het slachtoffer van een hetze? Bill Cosby was ooit een icoon, maar dat beeld is op zijn minst aan het wankelen gebracht. The Washington Post doet er nog een schepje bovenop in deze mooi geschreven longread, met uitgebreide getuigenissen van vrouwen die hij zou hebben misbruikt.

De tijd en setting verschillen, maar het verloop van hun verhalen komt aardig overeen. Eerst is er vriendschap en warmte van Cosby. Hij neemt ze mee uit eten of nodigt ze uit bij hem thuis. De vrouwen voelen zich daardoor gevleid; in Cosby’s kringen wilde iedereen zich wel verkeren. Dan komen de drankjes of de pillen.

En dan: wazigheid. Controle verliezen. Vage herinneringen aan zijn erectie, aan seksuele intimidatie en verkrachting. Sommige vrouwen herinneren zich het moment dat ze bij bewustzijn kwamen: ze waren naakt.

De reactie van de advocaten van Cosby is steevast: lariekoek. Waarom zouden vrouwen tientallen jaren wachten met hun getuigenis? Waarom zijn ze niet naar de politie gestapt?

The Post maakte een mooi geschreven longread met een strakke opzet over de veelbesproken kwestie Cosby. Met video-interviews van beschuldigers en de weerwoorden van het Cosby-kamp.

“If his accusers are to be believed, the earliest allegations against Cosby remained hidden for decades, private artifacts of an era when women were less likely to publicly accuse men they knew of sexual misdeeds and society was less likely to believe them. But they have flared periodically throughout the past nine years, both because of changing attitudes and, particularly over the past month, because of social media’s ability to transform a story into a viral phenomenon almost impossible to suppress or control.

“The allegations represent a stunning reshaping of Cosby’s legacy. Cosby built his fame on a family-friendly comedic persona. He has lectured black youths about proper behavior. He has been honored with a Presidential Medal of Freedom and been lauded for making the largest donation ever by an African American to a historically black college, Spelman College in Atlanta.

Lees ‘Bill Cosby’s legacy, recast: Accusers speak in detail about sexual-assault allegations’ bij The Washington Post (leestijd: 37 minuten).

    • Mirjam Remie