The Sopranos is óók literair

Een welgemeend ‘oeps’, daarmee begint het essay De blauwe muze van Manon Uphoff, uitgegeven als een handpalmgroot boekje. Oeps, want zij, literair auteur, keek met hartstochtelijk plezier naar The Walking Dead, Breaking Bad, True Detective, enzovoorts. In de kostbare tijd die ze eerder aan literatuur besteedde! Maar moet ze zich daar wel voor schamen? Er zijn veel pessimistische geluiden over de aandacht voor literatuur, bijvoorbeeld van Philip Huff, vrijdag in deze krant. Dit essay van Uphoff is daar een medicijn tegen – bevlogen en enthousiast, en ook een tikkeltje warrig en hoogdravend, laat ze zien dat series als The Sopranos en Mad Men ook literaire kwaliteiten bezitten. Precies het belangrijkste punt van Huff, dat literatuur je empathisch vermogen vergroot, is óók de grote kwaliteit van de series.

    • Thomas de Veen