Teeven: Cbp mag vaker boete uitdelen

Staatssecretaris Teeven
Staatssecretaris Teeven Foto ANP / Martijn Beekman

Het College bescherming persoonsgegevens (Cbp) mag in meer gevallen boetes uitdelen. Dat blijkt uit een brief met een wetswijziging van staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) en minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

Wat mag het Cpb dan straks?

Nadat de Kamer de wetswijziging goedkeurt, krijgt het Cpb bredere bevoegdheden voor het uitdelen van boetes. Op dit moment mag het Cbp alleen boetes opleggen als bedrijven of overheidsinstanties bijvoorbeeld niet melden dat persoonsgegevens worden verwerkt. In de toekomst mag de organisatie ook boetes uitdelen als deze gegevens niet goed worden verwerkt, als ze langer worden bewaard dan nodig, als de beveiliging niet in orde is of als persoonsgegevens worden misbruikt.

In een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie staat:

“Hierdoor kan het Cbp effectiever optreden tegen overheidsinstanties en bedrijven die onzorgvuldig omgaan met gegevens van burgers.”

Hoe hoog zijn die boetes?

De maximale boete is 810.000 euro. Zo’n boete is weggelegd voor bedrijven waar overtredingen “opzettelijk en herhaaldelijk” worden gepleegd. De maximale boete in de laagste categorie is 20.250 euro.

Het Cbp - dat overigens verder gaat onder de naam Autoriteit persoonsgegevens - zal bij een overtreding niet onmiddellijk een boete uitdelen, maar eerst een waarschuwing afgeven.

    • Carlijn Vis