Single malts: schaars en steeds duurder

In een kluis in Sassenheim liggen 53.000 flessen steeds meer waard te worden

In 2005 was deze single malt van Glenfiddich met 15.000 euro de duurste ter wereld. In de kluis vanScotch Whisky International in Sassenheim liggen inmiddels flessen die veel duurder zijn.
In 2005 was deze single malt van Glenfiddich met 15.000 euro de duurste ter wereld. In de kluis vanScotch Whisky International in Sassenheim liggen inmiddels flessen die veel duurder zijn. Foto AFP

Dubbele muren, trildetectoren en ijzeren hekken die naar beneden komen. In een kluis in Sassenheim liggen 53.000 flessen Schotse whisky opgeslagen. Waarde: een kleine 20 miljoen euro. De opslag is van Scotch Whisky International (SWI), een bedrijf van Nederlander Michel Kappen.

SWI faciliteert beleggen in Schotse whisky en beschikt sinds kort zelfs over een vergunning van toezichthouder AFM. Kappen hoopt dat die „erkenning” professionele beleggers, zoals vermogensbeheerders, aantrekt. En dat het meer mensen overtuigt om in whisky te stappen met „een klein deel van maximaal 10 procent” van hun beleggingsportfolio.

1 Waarom zou je in whisky beleggen?

Er zijn twee types: blends (mengsels van verschillende distilleerders) en single malts, whisky’s afkomstig van één distilleerderij.

SWI richt zich op de Schotse single malts, die zijn zeldzamer en duurder. In 2006 komt whiskyliefhebber Kappen op het idee om te gaan beleggen als hij inkoopprijzen van single malts vergelijkt en ziet dat sommige flessen in twee maanden wel 20 procent duurder worden.

Dat komt door „structurele schaarste” en die is er volgens SWI nog steeds. Betere whisky’s zijn namelijk in trek in opkomende landen als China, Rusland en India. Tegelijkertijd stijgt ook de vraag bij verzamelaars en beleggers.

Het aanbod groeit echter niet mee. Bij de single malts gaat het om oude flessen van bijvoorbeeld 21 of 30 jaar en de Schotse whiskyhuizen voorzagen tot een jaar of tien geleden niet dat de vraag ernaar zo zou stijgen. Ze hebben er dus relatief weinig van geproduceerd.

2 Hoe werkt het?

Dat ligt eraan hoe je in whisky wilt beleggen. Je kunt bijvoorbeeld zelf flessen kopen via handelaren of een veilingsite als Catawiki.

Ook via de World Whisky Index van SWI kunnen beleggers online in flessen handelen. Zo staat nu voor 7.100 euro een Bowmore uit 1964 te koop. Het idee is dat de fles in de kluis in Sassenheim blijft liggen (de duurste is een Springbank uit 1919 van 65.000 euro). Beleggers betalen maximaal 2 procent van de marktwaarde aan opslagkosten en 2 procent transactiekosten over de verkoopprijs.

Je kunt ook een whisky-portefeuille samenstellen met flessen of vaten die SWI opkoopt van verzamelaars en bottelaars. „In tegenstelling tot vastgoed en kunst zijn er geen onderhoudskosten. En in tegenstelling tot wijn blijft het eeuwenlang goed”, zegt Kappen. Speculeren op alleen de koers, zoals dat bijvoorbeeld bij de goudprijs kan, gaat niet. „Dat is onmogelijk bij dit product omdat er soms maar een paar flessen beschikbaar komen.”

3 Blijft whisky aantrekkelijk?

Uit cijfers van de Scotch Whisky Association blijkt dat vorig jaar voor zo’n 5,5 miljard euro werd geëxporteerd. Ongeveer 1 miljard daarvan betreft single malts.

Wordt beleggen door dat toenemende aanbod minder aantrekkelijk? Nee, zegt Kappen. Die output bestaat vooral uit jongere whisky’s: „De leeftijden blijven dalen om aan de vraag te voldoen en daardoor blijven oudere flessen aantrekkelijk.”

En een whiskybubbel? Mocht de markt instorten, dan kun je wel gewoon naar Sassenheim rijden om je flessen op te halen.

    • Camil Driessen