‘Samsung ruilt topmannen in’

Foto AP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Na een moeilijk jaar wil Samsung het bedrijf een nieuwe impuls geven door het management flink op de schop te nemen, schrijft The Wall Street Journal op basis van gesprekken met ingewijden.

Volgens de zakenkrant zou Jong-Kyun Shin, algemeen directeur en hoofd van de mobiele divisie, zijn functies kunnen verliezen aan Boo-Keun Yoon, hoofd van huishoudelijke apparatuur en televisie. Onder Shin rees de mobiele divisie naar nieuwe hoogtes, maar door de grotere concurrentie van Chinese smartphone-fabrikanten, gaat dit segment van Samsung momenteel door diepe dalen.

De aanstelling van Yoon als nieuw hoofd van de mobiele divisie zou goed kunnen passen bij de toekomstplannen van Samsung. Het bedrijf wil hevig investeren in ‘het internet der dingen’, waar alle apparaten in huis met elkaar verbonden zijn via het internet. Wie beter om de koelkasten, televisies, tablets en Samsung te verbinden aan elkaar dan Yoon met zijn kennis van huishoudelijke apparatuur?

Deadline nadert voor overname Network Ten

Wie krijgt Network Ten, vroegen de aandeelhouders zich in oktober al af. Het antwoord lijkt aanstaande nu ook The Sydney Morning Herald meldt dat Discovery Communications en Foxtel het noodlijdende televisiebedrijf ook willen opkopen.

Op 2 december verstrijkt de deadline voor bedrijven om te bieden op Network Ten. De op twee na grootste gratis zender van Australië mag ook rekenen op interesse van hedgefunds en investeerdersgroepen. De enige aandeelhouder van Network Ten die roet kan gooien in alle overnameplannen is Bruce Gordon. De eigenaar van mediabedrijf WIN Corporation heeft al laten weten zijn 14,9 procent van de zender niet in de uitverkoop te willen zetten. De overname van Network Ten wordt dus nog spannend.

Chinese toerisme groeit in Cambodia

Cambodia begint een toeristische trekpleister te worden voor Chinese toeristen, constateert Asia Nikkei Review. Vliegtuigmaatschappijen van het vasteland proberen daar dan ook handig op in te spelen.

De Verenigde Staten en Hong Kong blijven onverminderd populair als vakantiebestemmingen, maar recentelijk haalde China Zuid-Korea in als het land dat de meeste toeristen heeft rondlopen in Cambodia. Investeerders uit de hele regio zetten nu kapitaal in om vliegtuigmaatschappijen een deel van de markt te laten veroveren aldaar. In september werd Shandong Airlines de achtste Chinese vliegtuigmaatschappij om naar Cambodia te vliegen, kort daarop deed Tianjin Airlines hetzelfde.

Hoewel andere landen in Zuidoost-Azië ook kunnen rekenen op grote stroom Chinese toeristen, dalen de aantallen. Alleen Cambodia zit in de lift, schrijft Asia Nikkei Review. Dat kan komen door de jarenlange financiële steun van China aan het land en de innige band die zij hierdoor hebben ontwikkeld.

    • Hans Klis