Atoomoverleg verlengd, Iran krijgt miljarden aan bevroren tegoeden

Het overleg over het Iraanse atoomprogramma wordt met zeven maanden verlengd. De deadline voor een deal wordt uitgesteld tot eind juni, meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond. Het doel zou zijn om voor maart een politieke overeenkomst te bereiken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry loopt weg na een fotomoment met zijn buitenlandse ambtgenoten. Foto Reuters/Joe Klamar

Het overleg over het Iraanse atoomprogramma wordt met zeven maanden verlengd. De deadline voor een nieuwe deal wordt uitgesteld tot eind juni, meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond. Het doel zou zijn om voor maart een politieke overeenkomst te bereiken.

Volgens onze correspondent Thomas Erdbrink krijgt Iran de komende tijd alvast miljarden aan bevroren tegoeden terug. Het geld wordt in tranches van zo’n 700 miljoen dollar (omgerekend 565 miljoen euro) per maand vrijgegeven.

Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink Under extension Iran will receive nearly $5 billion from frozen accounts, which was theirs from the start, but comes in handy as oil drops

Vandaag was de laatste dag van een nieuwe onderhandelingsronde tussen Iran en Duitsland plus de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad. Gisteren werd al duidelijk dat er voor de deadline van vanavond geen resultaat werd verwacht. Volgende maand vinden weer gesprekken plaats, mogelijk in Oman.

Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink Just how many times have those diplomats said there would be “no extension”? Did someone keep count?

Zware sancties

De zogeheten P5+1-landen proberen Iran al anderhalf jaar te overreden het nucleaire programma terug te schroeven. In ruil daarvoor zouden sancties die zwaar drukken op de Iraanse economie worden opgeheven. Een lid van het Iraanse onderhandelingsteam in Wenen liet zich gisteren echter ontvallen dat hij het “onmogelijk” achtte dat de vele kwesties die op tafel lagen, voor vandaag opgelost zouden worden.

Iran is naar eigen zeggen klaar om een nieuwe deal te sluiten, schrijft Erdbrink op basis van de Iraanse staatstelevisie. De Amerikanen zouden dwarsliggen.

Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink Iran state TV news says the Americans insist on extending the talks, the Iranians are ready for final agreement.
Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink Iran state tv says the remaining issues are: level of enrichment, how to lift sanctions, time of agreement.

Het Westen verdenkt Iran ervan in het geheim te werken aan een kernwapenprogramma. Met name in de VS en Israël leeft de angst dat Iran zijn ‘vreedzame kernenergieprogramma’ gebruikt als dekmantel voor de ontwikkeling van een atoombom. Iran ontkent en onderhandelt met de zes landen over een akkoord om toch nucleaire centrales te mogen blijven bouwen.

‘Geen deal beter dan deal’

Een jaar geleden bereikten de onderhandelaars een voorlopig akkoord, maar dat liep in juli af en werd vervolgens verlengd tot vandaag. Dat is nu weer verlengd met zeven maanden. In een definitief akkoord zou onder meer moeten staan hoeveel verrijkt uranium Iran mag hebben zonder dat internationale sancties volgen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is blij dat het voorlopige akkoord vandaag niet is omgezet tot een definitieve deal. Hij is tegen elk akkoord waarbij Iran nog mogelijkheden houdt om een kernwapen te bouwen.

“Geen deal is beter dan een deal. Het akkoord dat Iran wilde was verschrikkelijk. Een deal zou hebben betekend dat Iran uranium voor een atoombom had kunnen blijven verrijken, terwijl de sancties zouden worden opgeheven.”

    • Laura Klompenhouwer