Opinie

    • Floor Rusman

Optimale seks is niet voor iedereen hetzelfde

Alles moet tegenwoordig meetbaar zijn. Maar wat heeft het aantal stoten per minuut met intimiteit te maken, vraagt Floor Rusman.

Dit weekend stond in Volkskrant Magazine een interview met een man die niet hield van naakte vrouwen. Hij raakte opgewonden van kleding, niet van blote huid. Met zijn vriendinnen had hij ‘geklede’ seks: „Bekken tegen bekken met het liefst satijn, of zijde ertussen.” ‘Echte’ seks had hij nooit, maar dat vond hij geen probleem: „Wie weet kun je het verdwijnen in een wolk tule ook zien als een vorm van penetreren.”

Op het gebied van seks en liefde was dit het vreemdste verhaal dat ik in tijden had gehoord. Maar toen had ik de Cosmopolitan nog niet gelezen. In de Love&Lust-sectie van deze maand staat een stukje over een seksgadget die nu wordt ontwikkeld, de SexFit penisring. Deze „verzamelt tijdens de daad statistieken, en vibraties en led-lampjes geven aan of jullie ritme constant genoeg is voor de beste resultaten”. En hij levert allemaal fijne weetjes op: „Naderhand kun je teruglezen hoe lang de sessie duurde, hoeveel calorieën je hebt verbrand en hoeveel ‘stoten’ per minuut hij heeft gehaald.”

Het alarmerendste stond er niet bij, maar las ik later op de site van Bondara, de ontwikkelaar van de SexFit: op sociale media kun je je seksdata delen om ze te vergelijken met die van anderen. Bondara verwacht dat het ding, dat in 2015 te koop zal zijn, een enorme hit wordt bij stelletjes die hun intimiteit willen ‘upgraden’.

We zijn natuurlijk al heel wat gewend op het gebied van quantified self: mensen meten hun stappen, calorie-inname en –verbranding, hartslag, bloeddruk, zweetproductie en zelfs hun emoties. Deze apps en gadgets hebben hun keerzijden: ze stimuleren ons om obsessief met onszelf bezig te zijn, ze sporen ons aan om ons permanent te vergelijken met anderen, en ze willen afrekenen met imperfectie. Alle resultaten moeten ‘optimaal’ zijn, beter dan het vorige behaalde resultaat, of beter dan het resultaat van de buurman.

Maar het meten van seks gaat nog een aantal stappen verder dan de andere quantified self-activiteiten. Hoe in vredesnaam kun je ‘optimale seks’ vastleggen? Wat heeft het aantal stoten per minuut met intimiteit te maken? En waarom zou je deze resultaten delen met vrienden?

Quantified self lijkt allemaal eendere mensen te willen creëren. Voor optimale hartslag, vetpercentage en bloeddruk bestaan immers universele standaarden. En ook deze seksgadget impliceert dat optimale seks voor iedereen hetzelfde is: in een gelijkmatig ritme, met veel stoten per minuut, en het liefst ook nog langdurig, met het oog op de calorieverbranding. Alsof er geen mensen zijn die houden van langzame seks, of luie seks, of van seks met een wolk tule.

Vergeleken met de toekomstige gebruikers van de SexFit penisring vind ik de liefhebber van geklede seks ineens een stuk normaler.

    • Floor Rusman