Onderzoeksjury Ferguson bereikt oordeel over vervolging agent

Betogers in St. Louis, Missouri.
Betogers in St. Louis, Missouri. Foto AFP/Jewel Samad

De aanklager in Missouri maakt later vandaag bekend of de politieagent die in Ferguson een zwarte, ongewapende tiener doodschoot wordt vervolgd. Een onderzoeksjury buigt zich al dagen over die vraag en zou volgens anonieme bronnen van verschillende media een oordeel hebben bereikt. Dat meldt persbureau AP.

Update 21.35 uur: Volgens de advocaat van de familie van de doodgeschoten Michael Brown komt er later vanavond - na middernacht Nederlandse tijd, zo is gezegd- een besluit over de vervolging van politieagent Darren Wilson, schrijft AP.

Activisten bereiden ondertussen nieuwe demonstraties voor, mocht agent Darren Wilson niet worden vervolgd voor de dood van Michael Brown op 9 augustus. Ter voorbereiding van eventuele onlusten zet de staat Missouri massaal politie in. Het leven in Ferguson lijkt stil te staan. Winkels zijn gesloten en dichtgetimmerd en sommige scholen hebben de vakantie voor Thanksgiving naar voren gehaald, zodat ook zij dicht kunnen blijven.

Een kaart de VS met daarop aangegeven Ferguson, Missouri:

‘Blijf vreedzaam’

De gouverneur van Missouri, Jay Nixon, kondigde vorige week al de noodtoestand af. De Nationale Garde staat paraat. De ouders van Michael Brown hebben hun sympathisanten en medestanders opgeroepen geen geweld te gebruiken. Obama riep de betogers ook op vreedzaam te blijven.

De dood van de 18-jarige Michael Brown leidde afgelopen zomer tot wekenlange, protesten en plunderingen in het stadje Ferguson. De politie trad meermaals hardhandig op en zette pantservoertuigen in om betogers uiteen te drijven.

De rellen vestigden internationaal de aandacht op de problemen met racisme en overmatig geweld bij de 17.000 lokale politiekorpsen in de Verenigde Staten. Eind augustus beloofde minister van Justitie Eric Holder een “gedegen en eerlijk onderzoek” naar de dood van Brown.

    • Laura Klompenhouwer