Obama roept de Bijbel aan

Met een citaat uit de Bijbel presenteerde president Obama vorige week zijn ingrijpende hervorming van het Amerikaanse immigratiebeleid. Wij mogen de vreemdeling niet onderdrukken, citeerde hij Exodus 23:9, want we kennen het gemoed van de vreemdeling – ooit waren we ook zélf vreemdelingen.

In immigratieland Amerika kunnen velen zich ongetwijfeld in die woorden herkennen. Maar dat maakt de plannen van Obama niet minder omstreden. Vooral de Republikeinen staan op hun achterste benen – dat Obama de Bijbel erbij haalde, doet daar niets aan af. Ze verwijten de president, die de hervorming per decreet doorvoert, dat hij zijn macht misbruikt en regeert als een koning die de democratie aan zijn laars lapt.

Obama antwoordt daarop met de vaststelling dat de huidige immigratiepolitiek overduidelijk niet werkt en dat het Congres er keer op keer niet in geslaagd is overeenstemming te bereiken over een nieuwe wet. De Republikeinen hebben volgend jaar de meerderheid in beide huizen van het Congres en als Obama’s aanpak hen niet bevalt, zei de president uitdagend, dan moeten ze zelf maar een wet zien aan te nemen.

Obama is nog twee jaar in functie en die tijd wil hij terecht zo goed mogelijk benutten. Van samenwerking met de Republikeinen, die hem de afgelopen jaren uit alle macht hebben tegengewerkt, heeft hij niet veel te verwachten. Het valt hem daarom moeilijk te verwijten dat hij nu buiten het Congres om werkt, zoals iedere president voor hem op zijn tijd heeft gedaan. Als een Republikeinse president decreten uitvaardigt, schreeuwen de Democraten moord en brand, nu is het andersom. Fraai is het niet, maar volgens veel Amerikaanse juristen kan het binnen de wet.

Iets minder dan de helft van de elf miljoen illegale immigranten kunnen profiteren van Obama’s plan. Het gaat om mensen, vooral uit Latijns-Amerika, die al jaren in de VS wonen en werken, geen strafblad hebben en vaak kinderen hebben die in het land geboren zijn en dus de Amerikaanse nationaliteit hebben. Deze groep krijgt nu een werk- en verblijfsvergunning. In de huidige situatie worden de meeste illegale immigranten ook niet teruggestuurd, maar velen leven wel in permanente angst voor uitzetting. „U kunt nu uit de schaduw stappen”, zei Obama – die tegelijk aankondigde dat de grenzen beter bewaakt worden en nieuwkomers wél worden teruggestuurd.

Via de rechter, de begroting of via de publieke opinie kunnen de Republikeinen nog proberen dwars te liggen. Maar ze zijn intern verdeeld, want over twee jaar hebben ze de stemmen van kiezers met een latino-achtergrond hard nodig.