Nederland zou een WK-ticket wel verdienen

Het Nederlands vrouwenelftal speelde zaterdag gelijk tegen Italië in de eerste play-offwedstrijd: 1-1. Donderdag is de return en kunnen de voetbalsters zich voor het eerst plaatsen voor het WK. „Die wedstrijd in Verona wordt de belangrijkste uit mijn carrière.”

Oranje-speelster Tessel Middag wint een kopduel van haar Italiaanse tegenstanders. Foto Novum
Oranje-speelster Tessel Middag wint een kopduel van haar Italiaanse tegenstanders. Foto Novum

Het gevoel waarmee Lieke Martens de bal ineens uit de lucht splijtend door de Italiaanse verdedigingsmuur passt naar de rechterkant, met precies de juiste richting en vaart. Daar is de sneltrein al vertrokken. Manon Melis dendert ogenschijnlijk moeiteloos langs haar directe tegenstander en zet afgemeten voor naar de eerste paal. Spits Vivianne Miedema weet al waar de bal komt, worstelt zich sterk voor twee Italiaansen en werkt rücksichtslos af. Zoveel klasse in één aanval. Nooit eerder juichten meer toeschouwers voor een doelpunt van het Nederlands vrouwenelftal dan bij de gelijkmaker tegen Italië: 13.109, een record.

Bijna alles hebben de Oranje-speelsters al gewonnen, alleen die ene wedstrijd nog. Na de 1-1 tegen Italië zaterdag in de eerste play-offwedstrijd op het kunstgrasveld van ADO Den Haag volgt donderdag in Verona de beslissing. Plaatst Nederland zich voor het eerst voor het WK, in juni 2015 in Canada? Bondscoach Roger Reijners en zijn ploeg zijn optimistisch. „Een overwinning was verdiend geweest maar dit is een resultaat waarmee we met veel moed naar Italië reizen”, sprak Reijners. „Zij hadden bijna geen kansen en wij hebben juist wel veel gecreëerd”, vond Melis.

Een ambiance om jaloers op te zijn

Veel of weinig kans later deze week in Verona, het Nederlandse vrouwenvoetbal zou deelname aan het WK best verdienen. De nationale ploeg trekt nog geen toeschouwersaantallen als in Engeland of Duitsland, die gisteren vriendschappelijk tegen elkaar speelden voor een record van 55.000 toeschouwers. Maar veel WK-deelnemers zouden jaloers zijn op een ambiance als zaterdagavond in het bijna uitverkochte Kyocera Stadion.

Net als bij eerdere interlands in de gezellig drukke stadionnetjes van Volendam, Helmond Sport of Sparta heerste op de tribunes in Den Haag louter enthousiasme. Geen chagrijn of overdreven fanatisme, zoals zo vaak bij de mannen. Wel massale ‘waves’ en Holland-Holland gezang, een paar octaven hoger dan normaal door de lage gemiddelde leeftijd van de fans. En een ereronde inclusief handtekeningensessie plus high five met de speelster toe. „Supermooi om in zo’n vol stadion te spelen”, genoot Martens na afloop na.

Stijgende toeschouwersaantallen, positieve sfeer. Steeds meer vrouwen en meisjes die in clubverband voetballen (meer dan 130.000), kandidaat-gastheer voor het EK van 2017. Maar vooral heeft Nederland wat op het WK te zoeken omdat de ploeg beschikt over een voorhoede van wereldklasse. Melis (28) en Martens (21) spelen bij de Zweedse topclub Kopparbergs/Göteborg. Bayern München nam dit seizoen Miedema (18) over van Heerenveen om in Duitsland de hegemonie van Wolfsburg te doorbreken.

Cijfers zeggen veel. Miedema maakte zaterdag haar zestiende doelpunt in zeventien interlands. Martens staat op zeventien treffers en Melis is topscorer aller tijden met 53 goals. Ook internationaal wordt met bewondering gekeken naar het Nederlandse aanvalstrio. Niet voor niets hield de Italiaanse coach Antonio Cabrini, voormalig linksback van Juventus en de nationale ploeg, consequent minimaal zes speelsters achterin. Dat zal donderdag in Verona zeker niet anders zijn.

Oranje moet hopen dat de blessure van Melis meevalt, die ze zaterdag halverwege de eerste helft opliep. Terwijl de dochter van voormalig Feyenoord-rechtsbuiten Harry Melis de bal over de achterlijn liet lopen voor een corner, raakte tegenstander Rafaella Maniera haar hard op de linkerenkel. „Ik klapte er vol doorheen”, vertelde Melis. „In de rust is het ingetapet. Ik zou in de tweede helft mijn hand opsteken als het niet meer ging. Net toen ik dat deed kreeg ik die bal nog. Dan moet je door. Als je eenmaal rent voel je even niets. Maar daarna des te meer.”

Paar dagen rust, dan komt het goed

‘Die bal’ was de meesterlijke pass van Martens en de inleiding tot de verdiende gelijkmaker van Miedema, negen minuten na rust. Maar na haar ultieme sprint moest Melis het veld verlaten. „Met een paar dagen rust moet het goed kunnen komen”, verwacht de rechterspits zelf. „Die wedstrijd in Verona wordt de belangrijkste uit mijn carrière. Die wil ik echt niet missen.”

De snelheid van Melis was in de afgelopen wedstrijden een cruciaal wapen. In de kwalificatiepoule tegen het sterke Noorwegen en in de vorige dubbele play-off tegen Schotland maakte ze zo het verschil. Maar ook zonder Melis creëerden de Nederlandse vrouwen tegen Italië genoeg kansen. Na een onrustige eerste helft – waarin een fout van de nerveuze rechtsachter Desiree van Lunteren de 1-0 achterstand inleidde – was Nederland zeker in de tweede helft de betere ploeg.

Miedema bleek de Italiaanse verdediging vaak fysiek de baas. Martens en de sterk spelende aanvallende middenvelder Daniëlle van de Donk (PSV) toonden hun surplus aan technische kwaliteiten. De pas 22-jarige linksback Siri Worm zette slimme combinaties op. Italië moest zich meer en meer beperken tot verdedigen. De ploeg op leeftijd, met de 39-jarige Patrizia Panico in de spits, heeft op een WK misschien niet zoveel spectaculairs te bieden als Nederland. Maar de nummer dertien van de wereld zal zich niet zomaar gewonnen geven in Verona.

    • Maarten Scholten