Opinie

    • Hans Beerekamp

Na drie keer staat Lubach als een huis

‘Zondag met Lubach’ (VPRO).
Zondag met Lubach’ (VPRO).

De eerste aflevering was veelbelovend, de tweede viel een beetje tegen en de derde stond gisteren als een huis. Het lijkt erop dat Zondag met Lubach (VPRO) de eerste satirische nieuwsshow naar Amerikaans voorbeeld wordt die het in Nederland wel gaat halen.

Het is niet eens eenvoudig om precies te analyseren waarom een vilten pop die Salamander Klöpping heet zo leuk is. Het heeft te maken met de technische uitvoering, die het dier zo ongelooflijk sneu kan laten kijken. Hij wil behalve nieuws over technische gadgets ook zijn favoriete danspasjes met ons delen, maar dat vindt heer en meester Arjen Lubach geen goed idee.

Bovendien heeft Salamander net te horen gekregen van een man met grote handen die Freek Vonk heet en die hem helemaal door elkaar geschud had, dat salamanders maar vijf tot tien jaar leven. En hij is al zeven...

Lubach spreekt ons vanachter zijn bureau toe en zag gisteren geen enkele grap de mist in gaan. De teksten zijn goed, maar dat geldt ook voor de visuele vormgeving. In een vernietigende conference over de Nederlandse belastingfaciliteiten voor het Amerikaanse koffieconcern Starbucks worden de fiscale sluiproutes met pijlen en foto’s toegelicht, maar al snel is het scherm zo vol dat Lubach nog slechts met moeite zijn hoofd in beeld weet te wurmen.

Net als in Lubachs eerdere televisiebijdragen, zoals de Rapservice van Koefnoen (samen met Edo Schoonbeek) en de taalrubriek met Paulien Cornelisse in DWDD, zijn verbale virtuositeit en gevoel voor absurdisme de belangrijkste verdiensten. Daar komt nu ook een forse dosis oprechte ergernis bij. Er zijn een paar duidelijke vijanden: mooipraters, zoals politici die per motie willen verbieden om Nederland een belastingparadijs te noemen, maar vooral alles wat met religie en kwakzalverij te maken heeft. Lubachs filippica tegen de homeopathie was al een klassieker in een vorige uitzending, nu maakte hij een begin met de top-50 van religieuze leiders die om hun eigen grappen lachen (aartsbisschop Tutu, de dalai lama).

Ook heel goed was de alarmerende toon van waarschuwingen voor een dreigende chocoladecrisis. De Chinezen en Afrikanen die niet langer dom en arm gehouden kunnen worden, ontwikkelen zich immers ook tot chocoladeconsumenten. Er zit niets anders op dan cacaobeperkende maatregelen, liefst op vrijwillige basis. Denk aan spatieletters en alleen de luchtbellen uit de Brosrepen.

De humor uit Zondag met Lubach moet ook jonge televisieverlaters kunnen aanspreken. Er was een hilarische scène over de videogame Minecraft, besproken door twee fanatieke spelers: een nerd met baard en bril en een kleine jongen. „Wat ben jij dom, zeg!”, krijgt Lubach van de laatste te horen. Als die tegenwerpt dat hij niet dom is, verbetert het kind zich: „Nou, oud dan!”

Maar het hoogtepunt was toch wel de presentatie van de dvd Zing Maar Mee Met de TV Karaoke, waarin bekende tv-tunes van een tekst werden voorzien. Lubach en Hadewych Minis zongen er een stel, zoals die van RTL Boulevard: „BN’ers gedist door de antichrist”.

    • Hans Beerekamp