Moskou leent aan Le Pen in hoop EU te verzwakken

Bank met Kremlinbanden leent Franse partij miljoenen.

Dat Rusland rechts-populistische partijen in Europa ziet als zijn bondgenoten is al langer bekend: regelmatig verschijnen politici van partijen als het Franse Front National (FN) en de Oostenrijkse FPÖ in Moskou. Sinds afgelopen weekend is duidelijk dat de steun van het Kremlin voor dergelijke anti-EU-partijen niet alleen politiek, maar ook financieel van aard is.

Het FN bevestigde berichten van de Franse onderzoekswebsite Mediapart dat de partij, na bemiddeling van een adviseur van de Russische president Poetin, een lening van 9 miljoen euro van een Russische bank heeft binnengesleept.

Geruchten over Russische financiering van anti-EU-partijen circuleren al langer. De naam van het FN klonk daarin, even- als die van het extreem-rechtse Hongaarse Jobbik. Voor het eerst is er nu bevestiging, althans wat het FN betreft.

De penningmeester van het FN zei op de Franse radio dat „geen (Franse) bank ons ook maar een cent wilde lenen”. Een belangrijke Russische contactpersoon van het FN, parlementslid, zakenman en Poetin-adviseur Alexander Babakov, zou de partij in contact hebben gebracht met de kleine First Czech Russian Bank (FCRB). Babakov is één van de Russische politici op de sanctielijst van de Europese Unie.

FCRB is met een balanstotaal van 27,6 miljard roebel (487 miljoen euro) een kleine speler in Rusland. De bank werd in 1996 opgericht door de Tsjechische regering. Alle aandelen zijn in handen van de Russische bestuursvoorzitter Roman Popov.

Le Pen ‘bewondert’ Poetin

Het eurosceptische FN werd bij de Europese verkiezingen in mei in Frankrijk de grootste partij. Maar de partij zit notoir krap bij kas en verruilde na slechte verkiezingsresultaten in 2007 het statige partijkantoor in Saint-Cloud voor een bescheiden kantoorpand in voorstad Nanterre. Het eerste deel van de lening, 2 miljoen euro, zou in september zijn overgemaakt.

Sinds Marine Le Pen in 2011 de partijleiding overnam van haar vader Jean-Marie, heeft het FN actief toenadering gezocht tot Rusland. In verschillende interviews heeft ze aangegeven de Russische president Vladimir Poetin te „bewonderen”. Tegen deze krant zei ze vorig jaar nog dat Frankrijk en Rusland „dezelfde strategische belangen en een gemeenschappelijke cultuur” hebben.

Verschillende keren is Le Pen in Moskou door Doema-voorzitter Sergej Narisjkin ontvangen, laatstelijk in april 2013. Volgens Mediapart zou ze in februari in Moskou ook Poetin hebben ontmoet. Tijdens die reis werd ze door FN-Europarlementslid Jean-Luc Schaffhauser in contact gebracht met Babakov. Schaffhauser was deze maand ‘waarnemer’ bij door pro-Russische separatisten georganiseerde verkiezingen in Oost-Oekraïne.

Rusland wil met de steun voor eurosceptische partijen de EU verzwakken. Ook zet Moskou de partijen in voor de eigen pr. Om het referendum op de Krim over aansluiting bij Rusland in maart legitimiteit te geven, nodigde Rusland ‘waarnemers’ uit bij bevriende partijen. De PVV bedankte voor de eer, maar FN, FPÖ, Vlaams Belang en Jobbik gingen wel.

De PVV was Rusland gunstig gezind voor de ramp met de MH17. PVV-voorman Geert Wilders gaf in mei een interview aan Kremlin-zender Russia Today. Na de crash ligt ‘Rusland’ moeilijker voor de PVV.