Argentijnse ster verbreekt het doelpuntenrecord in Spanje

Lionel Messi Foto Reuters

Lionel Messi heeft sinds zaterdag het doelpuntenrecord van de Primera División in handen. De Argentijnse spits maakte drie treffers tegen Sevilla en kwam uit op 253 doelpunten. Het oude record stond op naam Telmo Zarra die in de jaren 40 en 50 namens Athletic Bilbao 251 keer scoorde.

De 27-jarige Messi debuteerde in 2004 onder coach Frank Rijkaard en heeft tien jaar nodig gehad om topscorer te worden in hoogste Spaanse divisie. „Toen ik mijn eerste doelpunt in La Liga maakte, kon ik me niet voorstellen dat ik ooit enig record zou verbeteren”, schreef Messi op Facebook. „Laat staan deze geweldige prestatie van de grote Telmo Zarra.”

Messi achterhaalde eerder deze maand ook al Raul als eeuwig topscorer in de Champions League. Tegen Ajax maakte de linkspoot twee goals, waarmee hij zijn totaal op 71 doelpunten bracht, evenveel als de Spaanse oud-aanvaller van Real Madrid en Schalke 04.

Mede door de drie doelpunten van Messi won Barcelona met 5-1 van Sevilla. Messi maakte zaterdag in Camp Nou na ruim twintig minuten de 1-0. Dat betekende zijn 251ste treffer, evenveel als Telmo Zarra die met dat aantal sinds 1955 de ranglijst aanvoerde. Halverwege de tweede helft passeerde de Argentijn de Bask met de 4-1 en later maakte hij ook nog de 5-1.

Real Madrid, dat met 4-0 won bij nieuwkomer Eibar, bleef koploper. De koninklijke heeft dertig punten, twee meer dan Barcelona. De amper zesduizend toeschouwers in het uitverkochte Municipal de Ipurua zagen James Rodríguez, Cristiano Ronaldo (twee keer) en Karim Benzema namens Real Madrid scoren.

Atlético Madrid won zaterdag met 3-1 van Málaga en nam daardoor de derde plaats over van Valencia, dat gisteren met 2-1 verloor bij stadgenoot Levante. Atlético stond bij rust met 2-0 voor door doelpunten van Tiago en Antoine Griezmann.

De ploeg van Diego Simeone werd slordiger en zag Málaga via Roque Santa Cruz (2-1) terug in de wedstrijd komen. Mede door een rode kaart voor Samuel García Sánchez kwam Málaga niet verder. Het werd uiteindelijk 3-1 via Diego Godín.