Marion Barry (78) overleden

Burgemeester Barry in 1990 na zijn arrestatie wegens drugsgebruik.
Burgemeester Barry in 1990 na zijn arrestatie wegens drugsgebruik. Foto AP

Oud-burgemeester van Washington Marion Barry, die zestien jaar de Amerikaanse hoofdstad leidde, is gisteren op 78-jarige leeftijd overleden. Barry was, met een onderbreking van vier jaar, burgemeester tussen 1979 en 1999. Hij was een van de eerste prominente leden van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging die burgemeester van een grote stad werd. Dat maakte de Mayor for Life, zoals zijn bijnaam luidde, populair onder de zwarte bevolking van Washington, ondanks het feit dat hij werd betrapt terwijl hij crack-cocaïne rookte, een celstraf uitzat en zijn vier termijnen bol stonden van corruptie. Barry groeide op met een alleenstaande moeder en negen broers en zussen. Als kind moest hij lopend naar zijn werk op de katoenplantages – bussen waren verboden voor zwarten. Barry raakte in 1977 als raadslid lichtgewond bij een gijzelingsactie door radicale moslims. Later werd hij betrapt op drugs, toen de FBI via een bezoek van een vrouw in een hotelkamer een val zette. „Bitch set me up”, zei Barry die zes maanden ‘cel’ kreeg. (NRC)